Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az ukrán külügyminiszter köszöni Magyarország Ukrajnának nyújtott támogatását

2016-05-06 15:13:00

 

Háláját fejezte ki az Ukrajna függetlenségének és szuverenitásának biztosításához nyújtott következetes magyar politikai támogatásért pénteken Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, aki látogatást tett Magyarország beregszászi konzulátusán.

 

    Pavlo Klimkin a külképviseleten megbeszélést folytatott Csutora Zsolttal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keleti nyitásért felelős helyettes államtitkárával.
    Sajtótájékoztatóján a miniszter meggyőződését fejezte ki, hogy a konzulátus munkájára szükség lesz azt követően is, hogy - reményei szerint - az Európai Unió hamarosan megszünteti a vízumkényszert Ukrajnával szemben, hiszen a kishatárforgalom továbbra is fontos szerepet fog játszani Kárpátalján. "Úgy vélem, a vízumkényszer eltörlése után jelképessé, teljesen szabadon átjárhatóvá válik az ukrán-magyar határ" - tette hozzá.
    Fontosnak nevezte a határinfrastruktúra fejlesztését, hogy minél akadálytalanabbul fejlődhessen a gazdasági együttműködés Ukrajna és Magyarország között, és minél több magyar befektetés érkezhessen nemcsak Kárpátaljára, hanem a belső ukrán területekre is, amiben szerinte kulcsszerep hárul majd a beregszászi magyar képviseletre.
    "Nagyon hálás vagyok magyar barátainknak az Ukrajna függetlenségének és szuverenitásának biztosításához nyújtott következetes politikai támogatásért. Külön elismerés illeti ebben a tekintetben Magyarország miniszterelnökét és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, beleértve az (Oroszország elleni) szankciók fenntartását a minszki megállapodások teljesítéséig" - hangsúlyozta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve: ilyen az igazi barátok álláspontja.
    A tárcavezető kiválónak ítélte a két ország határ menti térségeinek együttműködését, amelynek a fejlesztésére - mint mondta - a jövőben kiemelt figyelmet fognak fordítani. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország példáját követve Ukrajnában is kormánymegbízottat fognak kinevezni a határ menti régiók együttműködésének hatékonyabbá tétele érdekében.
    Pavlo Klimkin hangsúlyozta: reméli, az EU már idén nyáron megszünteti az ukránokkal szembeni vízumkényszert, mivel szerinte Kijev minden ehhez szükséges feltételt teljesített. Utalva a visegrádi négyek külügyminisztereinek szerdán Prágában tartott találkozójára, különösen elismerésre méltónak nevezte Szijjártó Péter álláspontját, aki egyértelműen fogalmazva kijelentette, hogy - Klimkin szavaival - "nem fél év múlva vagy valamikor, hanem azonnal el kell törölni a vízumkényszert Ukrajnával szemben".
    A miniszter bejelentette, hogy Kijev néhány héten belül nagykövetet nevez ki Budapestre egy tapasztalt, Magyarországot nagyon jól ismerő diplomata személyében. Az MTI érdeklődésére megerősítette, az új nagykövet nő lesz, aki korábban Budapesten is teljesített diplomáciai szolgálatot. Csutora Zsolt helyben átnyújtotta az ukrán külügyi tárca vezetőjének az új nagykövet állomáshelyével kapcsolatos magyar elfogadó okiratot.
    Az MTI kérdésére válaszolva, hogy mikor kezdik el a Beregszász számára létfontosságú, a kamionforgalmat elterelő elkerülő út építését, Klimkin kifejtette: az ukrán fél minden tőle telhetőt megtesz a munkálatok mihamarabbi elkezdését illetően, a kormány kész megadni az állami garanciát az útépítéshez szükséges hitelhez, de a kérdésben előbb egyezségre kell jutni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is, ami késlelteti megoldást.
    Csutora Zsolt a magyarországi közmédia ungvári tudósítóinak nyilatkozva elmondta: örvendetesnek tartja azt, ahogyan az utóbbi időben a magyar-ukrán felső szintű kapcsolatok fejlődnek. Ebben a tekintetben is megtiszteltetés, hogy az ukrán külügyminiszter felkereste Magyarország beregszászi konzulátusát - tette hozzá, megjegyezve, hogy a látogatásnak köszönhetően Pavlo Klimkin Magyarországot is jobban megismerhette, ami szerinte sok - lényegében alaptalan - félelmet is eloszlathat Kijevben. A helyettes államtitkár elmondta: erőteljesen fejlődnek a magyar-ukrán kapcsolatok, amit az is jelez, hogy a közeljövőben számos gazdasági jellegű magyar rendezvényt tartanak Ukrajna keleti és déli nagyvárosaiban.