Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kecskeméten több mint 400 milliárd forint értékű fejlesztés indul az első félévben

2016-05-05 14:26:22

 

Több mint 400 milliárd forint értékű fejlesztés indulásával számol az idei év első felében Kecskemét - közölte a város polgármestere csütörtökön az MTI-vel.

    Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) elmondta: a gazdasági szereplők 100 milliárd forintos fejlesztést jeleztek a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. április 29-én bejelentett 185 milliárdos beruházásán kívül. Ezen felül a város mintegy 160 milliárd forint értékű fejlesztést irányzott elő a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) programjaival, az egyetemi újításokkal, az előkészített Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázataival, illetve a Modern városok program (MVP) keretében.
    Kiemelte: a német Mercedesen kívül hazai vállalkozások, valamint más nemzetek - például japánok, svédek - befektetői is érdeklődnek a város iránt. A polgármester elismerte, hogy az óriásvállalat dinamizálta a település fejlődését, neki köszönhető, hogy jó üzleti központtá, telephellyé vált. Hozzáfűzte, hogy nem csak autóipari fejlesztések figyeltek fel minderre, a városban az élelmiszeripar, az agrárlogisztika, a kiskereskedelem és a szolgáltatások területén is fejlődés tapasztalható.
    Szólt arról, hogy az iparűzésiadó-bevétel a 2008-as 5,4 milliárd forintról mára több mint 9 milliárd forintra nőtt. A növekedést úgy sikerült elérni, hogy a világválság kellős közepén, 2008-tól fokozatosan a városban 20 százalékkal csökkentették az iparűzési adó mértékét. Ez egy "bátor döntés volt", amely során sikerült kialakítani egy bizalmi környezetet, hogy érdemes a városban befektetni - jegyezte meg. Megemlítette, hogy a másik nóvum a vállalkozások közös gondolkodása, társadalmi szerepvállalása.
    Elmondása szerint a Mercedes-Benzzel nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a kisvállalatok, a város és a vállalatóriás között baráti kapcsolat alakult ki, "ami túlmegy a tisztán érdekek szövetségén". Hozzátette: a Mercedes mindig is tisztelte Kecskemét hagyományait, kultúráját, történelmét, ez kifejeződött például az oktatás-nevelés, a zene, a színház, a sport támogatásán keresztül is. Hangsúlyozta: a vállalati szféra minden szereplője hasonlóképp részt vesz a társadalmi felelősségvállalásban. Erre példa, hogy a vállalatok és a beszállítók TAO-támogatásukkal 600 millió forint értékben járulnak hozzá egy 40 éves, kiürült uszoda épületének kosárlabda akadémiává, labdajáték központtá történő átalakításához, felújításához is.
    Kiemelte: Kecskemétnek Industry 4.0-ás várossá kell válni, vagyis minél intelligensebb, innovatívabb, hatékonyabb fejlesztésekben kell gondolkodni. A Mercedes új beruházása is rendkívül magas technológiai színvonalú, amelynek keretében 2018-ig új karosszériaüzem épül, a magyarországi telephely hatékony és innovatív berendezésekkel bővül. Hozzátette: az új beruházáshoz magasabb képzettségű, motivált munkavállalókra van szükség. Ennek megfelelően átalakítják felnőttképzési programjaikat, át-és továbbképzéseket indítanak.
    A polgármester hozzátette: az eddigi szakképzett munkaerő iránti szükségletet megoldották a városból és annak 30 kilométeres körzetéből. A közlekedésfejlesztési program során elővárosi közlekedési rendszert alakítanak ki, amely segíti a dolgozókat 40-50 kilométeres távolságból egy órán belül elérni a munkahelyeiket. Ezen kívül, a városban bérlakás fejlesztési program indult a vállalatokkal közösen. Viszonylag olcsón bérelhető, 50-60 négyzetméteres lakásokat újítottak fel, ahová a munkavállalók családjukkal együtt költözhetnek. A program keretében a bölcsődei, óvodai, iskolai kapacitásokat is növelték, fejlesztették a minőséget is. Szemereyné Pataki Klaudia elmondta: elindult egy letelepedési tendencia a városban, évről évre 1000-1500-al nő Kecskemét lakossága.
    Kitért arra, hogy a gazdasággal párhuzamosan az oktatás is fejlődött. A duális, gyakorlatorientált képzést országosan először Kecskeméten indították el a szakiskolákban és a felsőoktatásban, ennek mintájára már az ország összes egyetemén meghirdették a duális képzési szakokat, több mint 500 vállalati partner vesz részt az ilyen típusú képzésben országszerte. A hallgatók is motiváltak, ezt bizonyítják a többszörös túljelentkezések ezekre a szakokra - jegyezte meg. Hozzátette: a jelentkezési szám Kecskeméten évről évre emelkedik, ezért is indítanak új, piacképes szakokat, szakirányokat. Az újonnan meghirdetett gazdálkodásmenedzsment szakra például már 400-an jelentkeztek.
    Kérdésre elmondta: bízik abban, hogy a Matolcsy György jegybankelnököt ért méltatlan támadások, "negatív hírek, hazugságok, nagyrészt módosított tartalmú közlések" nem befolyásolják a főiskola iránti érdeklődést.
    Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank stratégiai partnere a térségnek, az általa létrehozott mindegyik alapítvány segíti Kecskemét térségének gazdasági, egyetemi fejlődését. Olyan támogatási rendszert alakítottak ki és olyan fő feladatokat határoztak meg, amelyek segítik egy világszínvonalú, nemzetközi egyetem kialakítását. Az alapítványok mindegyikének adott a maga feladata: a kecskeméti campus megépítése, a doktori képzések, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatási és ösztönzőrendszer, az általános és középiskolai oktatásban a pénzügyi kultúra szemléletének kialakítása, az újszerű gazdálkodás-pénzügymenedzsment oktatásának Kárpát-medencében történő népszerűsítése, programok, rendezvények, nemzetközi kiadványok kiadása - sorolta. "Az összes alapítvány segítené, hogy ne csak megépüljön egy épület, hanem komoly szakmai tartalommal tudjuk betölteni"- mondta.     Az alapítványok járnak közben abban, hogy Magyarországról kitelepült külföldi oktatók Kecskeméten is adjanak órát, felvállalják egy-egy szemeszter oktatását, "Egy nagyon fejlett minőségű képzésre költik az alapítványok a forrásaikat, de erről keveset beszélnek" - mondta a polgármester.