Andrea napja van. | 2024.04.18

Idén 2,5, jövőre 2,8 százalékos növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság

2016-05-03 10:17:00

Idén 2,5 százalékos, jövőre 2,8 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság, amely kedden tette közzé Brüsszelben az esedékes tavaszi gazdasági előrejelzését mind az unió egészére, mind az egyes tagországokra nézve.

A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (EcFin) friss helyzetértékelése emlékeztet arra, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) tavaly 2,9 százalékkal, 2014-ben pedig 3,7 százalékkal nőtt. Az emelkedés várható további lassulása annak tudható be, hogy mérséklődik az uniós források felhasználása és ezáltal csökken azok növekedésserkentő ereje. A beruházások idei 1,7 százalékos csökkenése után jövőre újra 4,0 százalékkal emelkednek.
    A bizottság szerint a beruházási trend megfordulását egyebek mellett a hitelintézeteket terhelő különadó mérséklése és a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitását serkentő intézkedései is segítik. Kedvező gazdasági hatása lesz annak is, hogy a lakásépítés áfája 27-ről 5 százalékra csökkent.
    Az idei év után a 2017-es növekedésnek is a belső kereslet emelkedése lesz a fő hajtóereje, az előrejelzés szerint tovább nő a lakossági fogyasztás és beruházás, ehhez a személyi jövedelemadó (szja) kulcsának 16-ról 15 százalékra csökkentése, valamint a devizahitelek forintosítását célzó korábbi intézkedések is hozzájárulnak.
    Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény becslései szerint a magyarországi munkanélküliség tovább zsugorodik majd, 2017 egészét tekintve 6,1 százalékos lesz az idei 6,4 százalékot követően.
    Az EcFin jelentésében hangsúlyozza, hogy a foglalkoztatottság bővüléséhez  a közmunkaprogram mellett a magánszektor is hozzájárul.  
    Az infláció viszont fokozatosan emelkedni fog, a harmonizált fogyasztói árindex az idei 0,4 százalékról 2017-re 2,3 százalékra ugrik. A szakértők a vártnál alacsonyabb kőolajárak, a mérsékelt importált infláció és az alacsony inflációs várakozások miatt valószínűtlennek tartják, hogy 2017 végéig teljesüljön a jegybank 3 százalékos inflációs célja.
    A költségvetési deficit szilárdan a 3 százalékos uniós tűréshatár alatt fog maradni, idén és jövőre is a történelmi mélypontnak számító 2 százalék körül várható az Európai Unió prognózisa szerint, amelyben mindazonáltal megjegyezték, hogy a jelentés készítésekor még nem állt rendelkezésre a 2017-es költségvetés tervezete.
    Az államadósság idén 1 százalékpontos csökkenéssel a GDP 74,3 százalékára fog mérséklődni, 2017-ben pedig 73 százalékra - olvasható a dokumentumban.
    Az EcFin megállapítja, hogy a bizonytalansági tényezők a vizsgált időszakban inkább felfelé módosíthatják a becsléseket, ilyen lehet például az átlagosnál jobb mezőgazdasági teljesítmény.