Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fidesz: Magyarország Európa éltanulója lett az uniós pénzek kifizetésében

2016-05-02 15:38:50

 Európa éltanulójaként jellemezte Magyarországot az uniós pénzek felhasználásáról szólva a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke.

    Bánki Erik a 2007-2013 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról szóló, az Országgyűlésben hétfő délután zajló politikai vita alatt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus kudarccal indult, mivel 2007 és 2010 között, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány alatt - a "szándékosan bonyolult" intézményrendszer miatt - a rendelkezésre álló források alig több mint 10 százalékát tudták felhasználni. Ráadásul a pénzeknek mindössze 16 százaléka jutott a hazai kis- és középvállalkozásokhoz - jelezte.
    Az a veszély fenyegetett - folytatta a fideszes politikus -, hogy Magyarország a fejlesztési források jó részét fel sem tudja használni.
    A 2010-es kormányváltás után azonban felgyorsultak a pályázati döntések és a kifizetések is, így "végül nem a szégyenpadra kerültünk, hanem Európa éltanulója lettünk" - mondta Bánki Erik, kiemelve, hogy Magyarország a rendelkezésére álló uniós források kifizetésében "108 százalékra teljesített". Magyarország ezzel minden közép-európai országot megelőzött - tette hozzá.
    A kormánypárti országgyűlési képviselő megjegyezte, hogy a jelenlegi, 2020-ig tartó EU-s ciklusban egy sokkal egyszerűbb pályázati rendszerben akarják elkölteni a rendelkezésre álló forrásokat.
    Bánki Erik végül azt mondta, hogy a szocialisták pályázati struktúrája azért is volt elhibázott, mert "könyöradományként" tekintettek az uniós támogatásra. Pedig "erről szó sincs", a folyósított pénz "járt Magyarországnak", "az a magyar adófizetők pénze tulajdonképpen" - fogalmazott.