Andrea napja van. | 2024.04.18

Nagykövetek levele Verhofstadtnak

2016-05-02 12:30:00

 A Der Standard című liberális osztrák lap Perényi János bécsi magyar nagykövet és Artur Lorkowski bécsi lengyel nagykövet vendégkommentárját közölte online kiadásában, válaszként Guy Verhofstadt április 16-ai írására, amelyben az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetője a jogállamiság magyarországi és lengyelországi leépítését bírálta.

    A diplomaták kiemelték, hogy az alapjogok magyarországi "állítólagos megsértése" ügyében intenzív párbeszéd zajlott az Európai Bizottsággal és a Velencei Bizottsággal, és ennek révén módosítottak egyes vitatott törvényeken. Ezekkel a módosításokkal mindkét intézmény elégedett volt - tették hozzá, kiemelve, hogy Guy Verhofstadt "hipotéziseit" csak politikailag motivált feltételezéseknek lehet nevezni, és Magyarország demokratikus jogállam, és az is marad.
    A két nagykövet hangsúlyozta, hogy "destruktív" Guy Verhofstadt azon felhívása, hogy a lengyel kormány politikája miatt bojkottálni kell a varsói NATO-csúcsot, és hozzátette, hogy a tanácskozás megtartása és sikere valamennyi európai ország érdeke, köztük a nem NATO-tag Ausztriáé is.
    Egyebek között hozzátették, hogy a lengyel törvényhozás "alkotmányos módón pontosítja az alkotmánybíróság működésének kereteit", és ehhez a munkához "jóakaratra van szükség valamennyi lengyelországi politikai oldaltól és európai partnereinktől is", ehhez pedig nem segítenek hozzá az olyan "támadások", mint Guy Verhofstadt vonatkozó írása.
    Kiemelték, hogy Magyarország és Lengyelország ugyan kétségtelenül nagyban profitált az EU-tagságból, de a tagság "nem egyirányú utca", és a 2004-es uniós bővítés révén a régi tagállamok, köztük Ausztria is gazdagodott gazdaságilag és kulturálisan.
    Hozzátették, hogy sajnálatosnak tartják Guy Verhofstadt "általánosító ítéleteit", és úgy vélik, előítéletektől menetes, komoly vitára van szükség az EU jövőjéről.
http://derstandard.at/2000036096384/Ungarn-und-Polen-stark-verankert-in-Europa