Andrea napja van. | 2024.04.18

Több száz migráns érkezett Dél-Olaszországba, egy emberkereskedőt őrizetbe vettek

2016-05-02 09:06:38

Mintegy ötszáz migráns érkezett Szicília szigetére hétfőn, akiket az Olaszország és Afrika közötti Szicíliai-szorosban mentettek ki. Az olasz hatóságok egy migránscsoportot szállító emberkereskedőt is őrizetbe vettek.

    A Líbiából útra kelő migránsokat több akcióban mentették ki a vízből. Négyszázötvennégyen érkeztek meg Szicíliába, az olasz hatóságok becslése szerint 20-30 ember eltűnt, valószínűleg a tengerbe fulladt.
    Ketten a mentés közben haltak meg. A túlélők közül nyolc embert égési sérülésekkel kellett kórházba szállítani, egy másik férfit magas láz miatt, egyet azért, mert lövedéket kellett eltávolítani a karjából, két várandós nőt pedig orvosi vizsgálatra vittek kórházba. A meglőtt férfi elmondta, hogy a líbiai táborban, ahol az emberkereskedők fogva tartották őket, éhséglázadás tört ki, és a táborfelügyelők lőttek rá az emberekre.
    Az egészséges migránsok felét a szicíliai Pozzallóban januárban nyitott regisztrációs központban helyezték el, a többieket más szicíliai befogadóllomásokra vitték.
    Az utóbbi hétvégén több mint ezer ember érkezett a dél-olaszországi partokhoz. Csak Pozzallóban az év eleje óta több mint ötezer ember érkezett a helyi regisztrációs központba.
    Mindannyiukat az Olaszország és Észak-Afrika közötti tengerszakaszon mentették ki a vízből olasz és külföldi hadihajók és kereskedelmi hajók.
    Az olasz rendőrség szintén a szicíliai Pozzallóban őrizetbe vett egy 24 éves férfit. A túlélők beszámolói szerint emberkereskedőről van szó, ő irányította azt a gumicsónakot, amely pénteken Líbia partjainál elsüllyedt. A helyszínre siető mentőhajók 99 embert mentettek ki, és két holttestet emeltek ki. A túléől szerint mintegy huszonöten veszhettek a tengerbe. Az utazásért fejenként ezer eurót (több mint 300 ezer forint) fizettek.
    Az elfogott embercsempész az afrikai Maliból származik. Egy szenegáli társát még keresik. Ő a gyanú szerint a Szicíliára érkezett menedékkérők között rejtőzött el.