Emma napja van. | 2024.04.19

Politico: Brüsszel a Törökországgal szembeni vízumkényszer eltörlését fogja javasolni

2016-05-02 07:42:56

 

Az Európai Bizottság néhány napon belül javaslatot fog tenni a Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére - jelentette hétfőn a Politico című brüsszeli hírportál név nélkül nyilatkozó illetékesekre hivatkozva.

 

    A névtelenséget kérő uniós tisztségviselők arról tájékoztatták a portált, hogy a Törökországra vonatkozó vízumliberalizációról szóló, szerdára várható bizottsági eredményjelentéshez egy jogalkotási javaslat is kapcsolódni fog a török állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörléséről.
    Bennfentes források szerint Ankarának sikerült teljesítenie az uniós vízummentesség 72 feltételének többségét, de nem mindet.
    Bár az utóbbi időben egyre többen aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a sajtószabadság és az alapvető emberi jogok helyzete tekintetében egyre növekszik a távolság Európa és Törökország között, a Politicónak nyilatkozó illetékesek egyike arra hívta fel a figyelmet, hogy akármilyen nehéz is, a menekültválság megoldását illetően nincs alternatívája az Ankarával való együttműködésnek, "nincs B-terv".
    "Nem fogjuk őket szerdáig mintademokráciává alakítani (...) Nagyon nehéz lesz" - mondta egy másik tisztségviselő.
    A vízummentesség csak azokra vonatkozna, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot kívánnak tartózkodni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagországaiban.
    Bár a végső döntést az Európai Parlamentnek és a szakminisztereket tömörítő tanácsnak kell majd meghoznia, ezt csak a bizottság javaslata alapján tehetik meg.
    Az Európai Unió és Törökország között márciusban létrejött migrációs egyezmény értelmében minden érintett országnak, így Törökországnak is fel kell gyorsítania a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és amennyiben a vonatkozó akcióterv minden előírása teljesül, akkor legkésőbb június végéig el kell törölni a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszert.
    Ahmet Davutoglu török kormányfő nemrégiben leszögezte, hogy amennyiben nem törlik el az országával szembeni uniós vízumkötelezettséget június végéig, Ankara nem fogja tartani magát a migrációs megállapodásban foglaltakhoz.