Csongor napja van. | 2024.04.16

Benned a létra - Fogyatékossággal élők kiállítása Szekszárdon

2016-05-01 11:28:00

 

Szekszárdon rendezik meg a Benned a létra című vándorkiállítás újabb állomását, amely a Presidium Közhasznú Egyesület fogyatékossággal élőknek meghirdetett pályázatára érkezett munkáiból válogat.

 

    A pályázatot 2015. februárban írta ki a dombóvári egyesület, amelyre az ország több pontjáról 58 alkotó 178 munkáját küldte el. A szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban május 3-tól látható kiállításon húsz pályázó harminc művét mutatják be. A tárlatot első ízben tavaly Dombóváron a Múzeumok éjszakáján, majd Székesfehérváron, Kaposváron, Zalaegerszegen, Zalaszentgróton, Pakson, Szigetváron, Baján és Csongrádon ismerhette meg a közönség.
    Az egyesület célja a vándorkiállítással az volt, hogy segítsen az elfogadásban, hirdesse, hogy a tehetség mindenkié, ne azonosuljunk a "fogyatékos", "fogyatékosság" szó korlátozó sztereotípiájával - írták a kezdeményezésről. 
    A kiállítók között vannak autisták, Down-kórosok, értelmi fogyatékossággal élők, hallás- és látássérültek, mozgáskorlátozottak, akiktől festmények, fafaragás, fotók, textilmunkák tűzzománc, ékszerek érkeztek - mondta Farkas János, a kulturális központ igazgatóhelyettese az MTI-nek.
    Alkotóként is bemutatkozik mások mellett Lengyel Mónika evezős paralimpikon, aki három grafikával jelentkezett. Az Elszántság című rajza egy műlábas futónőt ábrázol, az Erő címet viselő műve egy szintén láb nélkül sportoló evezősről készült grafika. Az értelmi fogyatékossággal élő, csongrádi Kordik Tamás egy faragott hegedűt küldött el. Van az alkotók között beszédképtelen, kerekesszékes, kényszermozgásokkal küzdő fiatal lány: ő a zalaegerszegi Horváth Lilla, aki Vihar előtt című, aprólékosan kidolgozott festményével került be a tárlatra. Magas színvonalú munkákkal nevezett a dombóvári Reménység Otthon textiles és nemezkészítő csoportja is - mondta az intézmény vezetőhelyettese.