Gedeon napja van. | 2024.03.28

Balog: az emberi erőforrások fejlesztése nyertese a jövő évi költségvetésnek

2016-05-01 10:01:00

 

Az oktatásra, az egészségügyre, a családtámogatásra a kultúrára és a szociális területre, valamint a nyugdíjakra is több pénz áll rendelkezésre a 2017-ben, ezért az emberi erőforrások fejlesztése egyértelműen az egyik legnagyobb nyertese a jövő évi költségvetésnek - jelentette ki Balog Zoltán Szombathelyen.

 

    Szavai szerint oktatásra 270 milliárd forint, egészségügyre 167 milliárd forint, a társadalombiztosítási és jóléti szférára 155 milliárd forint, a kulturális tevékenységekre 66 milliárd forint, a sport és szabadidős ágazatokra pedig 22 milliárd forint többletforrás jut jövőre.
    Balog Zoltán hangsúlyozta, a nagyobb anyagi lehetőségek nemcsak az egyes területek működtetését teszik könnyebbé, hanem lehetőséget teremtenek a béremelésekre is.
    Szeretnénk azoknak, akik az oktatásban, az egészségügyben, a szociális és a kulturális szférában dolgoznak, a bérét úgy emelni, hogy végre közelítsünk ahhoz a mértékhez, ami a munkájuknak valóban a megfelelő ellentételezése - mondta.
    Hozzátette: az emberi erőforrás megerősítésére rendelkezésre álló források bővülését a gazdaság teljesítményének a növekedése tette lehetővé, csakúgy, mint a mindenki számára pozitív hatásokkal járó adócsökkentést, valamint a fiatalok otthonteremtésének támogatását.
    Balog Zoltán kiemelte: 2017 az otthonteremtés éve lesz. Szavai szerint a kormány a saját otthon meglétét a polgári berendezkedés egyik legfontosabb előfeltételének tartja, a jövő évi költségvetésben éppen ezért 211 milliárd fordítanak az otthonteremtés támogatására, amelynek legfontosabb elemei a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), az államilag támogatott kedvezményes hitel, valamint az áfacsökkentés.
    Szólt arról is, hogy már az idén működni fognak a nemzeti otthonteremtési közösségek (NOK) amelyek keretében tíz éves távlatban további 3 millió forintos támogatás járhat otthonteremtésre.