Csongor napja van. | 2024.04.16

Május 1. - Vona: vissza kell adni az embereknek a reményt

2016-04-30 16:20:00

 

A Jobbik elnöke abban látja a kormányváltás esélyét, ha reményt, erőt és hitelességet tudnak mutatni az emberek felé.

 

    Vona Gábor a párt kétnapos majálisának első napján, szombaton a budapesti Hajógyári-szigeten a bizonytalan választók megszólítását tűzte ki célul. A megtelt rendezvénysátorban azt emelte ki: a három témában - egészségügy, oktatás, korrupció - indított konzultációsorozatuk legfőbb tapasztalata is az, hogy sokan nem akarják a jelenlegi kormányt, de még nem látják a leváltására képes erőt.
    Értékelése szerint a Jobbik polgármesterei a párt alapértékeit képviselve, egy jó programmal képesek voltak széles körű támogatottságot szerezni. Az ellenzéki politikus fontosnak ítélte, hogy a tisztújítást követően ebben jártas emberek segítsék munkáját az elnökségben, olyanok, akik győztek és maguk is kormányoznak. Hidakat kell építeni, és ők ezt tették - hangoztatta, megjegyezve, a néppártosodás gondolata is innen ered.
    A tisztújításról szólva ismét hangsúlyozta: nem radikális - mérsékelt vitáról van szó, hanem szeretné győzelemre vezetni a pártot, és ebben három jelenlegi mellett három új alelnököt szeretne maga mellett tudni. Vona Gábor vizsgahelyzetként hivatkozott a kongresszusra, szerinte ha nem tudnak megbirkózni az alelnökjelölti kérdéssel, akkor a kormányzásra sem alkalmasak. A pártelnök kijelentette: vállalja döntéséért a felelősséget.
    Beszámolt arról is, hogy a párt egy új jegybanktörvényen dolgozik, ugyanakkor át kell gondolni Matolcsy György és mások felelősségét is, mert megmagyarázhatatlan célokra fordítottak pénzeket. Az alapítványokra utalva úgy fogalmazott, "kiborult a bili, és sok minden volt benne".
    Kitért arra is, hogy ami Matolcsy György a jegybank élén, az "a cigány közélet élén" Farkas Flórián, akinek a kormányfő szintén nem engedi el a kezét, pedig "Farkas Flórián kezei piszkosak". Mint mondta, van abban igazság, hogy ha a Jobbik kormányra jut és semmi mást nem tesz, csak nem lop, már többet tett, mint az elmúlt 26 évben bárki.
    Vona Gábor beszédében bírálta, hogy sem a Fidesz, sem az MSZP nem nyilatkozott arról, hogy nincs offshore érdekeltsége, nem vett ki pénzt bedőlés előtt a Quaestorból, és nem hozta nyilvánosságra a vele egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatait. Kritikával illette Orbán Viktor tanácsadóit is, úgy fogalmazott: "nem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki nem tud mit kezdeni a korrupcióval, hanem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki maga a korrupció".
    A jobbikos politikus az osztrák államfőválasztásra utalva üdvözölte, hogy Európában 21. századi pártok veszik át az irányítást, szerinte e nélkül könnyen vége lehet az uniónak. Jelezte: továbbra is azt szorgalmazzák, hogy népszavazás helyett az alaptörvényben rögzítsék a kötelező betelepítési kvóták elutasítását.
    A Budapesti nemzeti majális elnevezésű rendezvényen délelőtt felszólalt, illetve vasárnap felszólal a Jobbik több alelnöke és szakpolitikusa is, emellett gyerekprogramokat, hagyományőrző bemutatókat tartanak és koncertekkel zárják mindkét napot.