Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: mindenki léphet egyet előre

2016-04-29 14:11:00

Mindenki léphet egyet előre - mondta a 2017-es költségvetésről a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Bánki Erik a már az Országgyűlés előtt fekvő büdzsé alapján pénzügyileg stabil, a magyar emberek élete szempontjából sikeres 2017-es évre számít.
    "Évről évre az a törekvésünk, hogy mindenki eggyel előrébb tudjon lépni", az életszínvonal, a családok elkölthető pénze nőjön és a foglalkoztatás bővüljön - mondta.
    A kormánypárti politikus az otthonteremtés és adócsökkentés költségvetésének nevezett jövő évi büdzsét jellemezve úgy fogalmazott: azért tudnak több pénzt fordítani a családok erősítésére, mert a magyar gazdaság jobban teljesít, a magyar reformok működnek.
    Hangsúlyozta, hogy 2010 óta a következő lesz az első olyan év, amikor a Gyurcsány-Bajnai-kormánytól örökölt IMF-EU-hitelt már nem kell törleszteni, ez azt jelenti, hogy "200 milliárd forinttal könnyebb lesz a költségvetés adósságszolgálat-finanszírozási terhe". Ezt az összeget a családokra, a gazdaság fejlesztésére fordítják - tette hozzá.
    A büdzsé elemei közül Bánki Erik kiemelte az otthonteremtési programra szánt 211 milliárd forintot, a nyugdíjak reálértékének megőrzését, valamint az áfacsökkentési program folytatását, benne a baromfihús, a tojás és a tej forgalmi adójának mérséklését.
    A kormány a beruházások további növekedésével számol 2017-ben - folytatta -, amit várhatóan segíteni fog - az ígért bankadócsökkentés miatt - a bankok vállalati hitelezésének becslések szerint 10 százalékos növekedése.
    Emellett 3 százalék feletti GDP-bővüléssel, 3 százalék alatti államháztartási hiánnyal és az államadósság 72 százalék alá csökkenésével kalkulálnak - ismertette.
    A jegybanki alapítványokat firtató kérdésre Bánki Erik azt válaszolta: ha visszásságok történnek, megvannak azok a szervezetek - a minap elfogadott törvénymódosítás alapján például a számvevőszék -, amelyek szükség esetén intézkedhetnek.
    Arra a felvetésre, hogy Gulyás Gergely Fidesz-alelnök hibának minősítette az alapítványok költéseinek titkosítására tett kísérletet, Bánki Erik azt mondta: "nem gondolom, hogy hibát követtünk el, nem akartuk titkolni az alapítványok működését".