Illés napja van. | 2019.07.20 | MNB középárfolyam:

Varga: az adóhatóság átalakítása már 60 százalékban megvalósult

2016-04-29 06:36:30

 Varga Mihály szerint az adóhatóság átalakítása már 60 százalékban megvalósult, az ügyfeleknek már érezniük kell az ettől várt szemléletváltozást.

    Megtörtént az adóhatóság központi szervezetének integrálása a minisztériumba, ami naprakészebb irányítást tesz lehetővé, illetve az adóhatóság szervezeti rendszerének 3 eleműből két szintűre - megyei és központi - módosítása, ami nemcsak gyorsítja a döntéshozatalt, de lehetővé tette a státuszok számának 5 százalékos csökkentését is - mondta Varga Mihály az Infó Rádió Aréna című műsorában csütörtök este.
    Az átalakítás még hátralévő feladatai közül kiemelte a szükséges optimális létszám meghatározását, ami a következő fél év elejére megtörténik. A jogalkotásban folyamatban van az átalakításhoz ugyancsak szükséges törvénymódosítások elfogadása a jövedéki szabályozásnál, az adótörvényben, az adózás rendjében, illetve elfogadták az adóhatósági dolgozók életpálya-modelljének szabályait is.
    A miniszter hangsúlyozta, hogy az adóhatóság fontos szerepet játszik majd a társasági adóban tervezett jelentős bevételnövekedés - 400 milliárdról 770 milliárd forint - biztosításában, hiszen azt a gazdaság növekedése, illetve a növekedési adóhitel bevezetésén túl, a gazdaság  kifehérítéséből várja a kormány. "Nem új adókat akarunk kivetni, hanem a meglévőket beszedni" - fogalmazott Varga Mihály.
    Kiemelte, hogy a 2017-es évről szándékuk szerint már senkinek sem kell majd személyi jövedelemadójáról bevallást benyújtania. Ezt lehetővé teszi, hogy a NAV-nak minden adattal rendelkeznie kell, és így rendelkeznie kell azzal a képességgel is, hogy munkatársai elkészítsék mindenki bevallását. A hivatal majd értesíti az adózót a bevallás elkészültéről, illetve arról, hogy a befizetésekhez képest többlete vagy hiánya van, amit rendeznie kell.