Gedeon napja van. | 2024.03.28

Belga lap: jódot kap minden belga háztartás a terrorveszély miatt

2016-04-28 16:01:00

Minden belga háztartásnak jódot osztanak a belga egészségügyi minisztérium döntése alapján a Belgium nukleáris létesítményeinek biztonságát is érintő növekvő terrorveszély miatt - írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

    Maggie De Block egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a megelőző intézkedés keretében nemcsak az atomerőművek közelében lakók kapnak jódtablettát, hanem az egész ország valamennyi lakosának adnak a készítményből. A jód ugyanis a pajzsmirigyet védi a radioaktivitással szemben - magyarázta.
    Az azonnali intézkedés a reaktorok 100 kilométeres körzetében kiterjed a szomszédos országokra is - tájékoztatott a tárcavezető.
    Belgium különleges biztonsági intézkedéseket vezetett be, miután a novemberi párizsi, majd a márciusi brüsszeli merényletek felderítése érdekében folytatott nyomozások részletei arra engedtek következtetni, hogy az ország nukleáris létesítményei a Belgiumban tevékenykedő terrorista sejtek célpontjai lehetnek.
    A döntés egy sor biztonsági intézkedésnek volt része, amelyek az ország legmagasabb terrorfenyegetettségi szintjének bevezetésével álltak összefüggésben. Az ország valamennyi nukleáris létesítménye fokozott ellenőrzés és biztonsági intézkedések mellett dolgozik, védelmüket a hadsereg megerősítette.