Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hatszáz kilométernyi kerékpáros útvonal várja a túrázókat a Pilisi Parkerdő területén

2016-04-27 17:16:00

 A Pilisi Parkerdő Zrt. 28, együttesen csaknem 600 kilométernyi kerékpáros túraútvonalat alakított ki a túrázók számára 330 kilométer hosszú, kerékpározásra alkalmas úthálózatán. A Pilisben, valamint a Visegrádi- és a Budai-hegységben haladó Pilis Bike kerékpáros túraútvonal-hálózatot szerdán adták Pilisszentlászlón.

    A fejlesztés 28 kijelölt biciklis túraútvonalat és 9 "Parkolj és bringázz!" (P+B) pontot foglal magába.     Az átadón Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára köszöntőjében rámutatott, hogy az állami erdőgazdaságok széles körű közjóléti funkciót látnak el. Elmondta: egyre népszerűbb a túrázás, ennek megfelelően az államnak is fel kell készülnie az igények kielégítésére, és ebben élen jár a parkerdő, amely az ország leglátogatottabb állami erdőgazdasága.       "Feltett szándékunk, hogy a Dunakanyart továbbfejlesszük". Magyarország egyik nemzetközileg is legismertebb és leglátogatottabb turistarégiójáról van szó, amellyel kapcsolatban "nagyszabású elképzelések vannak" - közölte az államtitkár.
    Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott beszámolt arról, hogy az elmúlt években folyamatosan újultak meg a kilátók, a bakancsos turistaházak, és folyamatban van a jelzések, a turistaösvények megújítása. Jelezte: a túrázás fejlesztéséhez a kormány hozzárendelte a pénzt.
    Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Pilis Bike csaknem 330 kilométeres összefüggő úthálózatában 140 kilométert tesz ki az önkormányzati belterületi rész és 190 kilométert az erdőgazdasági utak. Az úthálózat létrehozásához az elmúlt időszakban erdei üzemi utakat nyitottak meg és erdészeti utakat kötöttek össze, új túraútvonalakat jelöltek ki, továbbá információs táblákat helyeztek ki és új jelzéseket festettek.
    A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a fejlesztéssel mind a túra-, mind a szabadidő-kerékpárosokat meg akarják szólítani.
    A Pilis Parkerdő kerékpáros túraútvonalairól a www.pilisbike.hu oldalon lehet tájékozódni.