Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több mint fél tonna kábítószert foglaltak le Budapesten

2016-04-27 14:41:22

Több mint fél tonna kat nevű kábítószert foglaltak le a rendőrök a Liszt Ferenc-repülőtéren - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon szerdán.

    Azt írták, hogy őrizetbe vettek egy 33 éves érdi férfit, akivel szemben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.
    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal értesítette a rendőrséget arról, hogy április 20-25. között két alkalommal összesen több mint fél tonna kábítószer érkezett Tanzániából egy XIII. kerületi cég címére.
    A nyomozók hétfőn akkor érték tetten F. Jánost a repülőtér vámhivatalában, amikor az egyik csomag vám- és áfatartalmát akarta kifizetni. A gyanú szerint a férfi az átvett növényi törmeléket "zsályaként" küldte volna tovább Frankfurton keresztül Angliába.
    A rendőrök a XIII. kerületi cég telephelyén körülbelül két kilogramm kábítószert, a gyanúsított lakásában nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le. A nyomozók kezdeményezték F. János előzetes letartóztatását.
    Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elmúlt egy hétben három másik nyomozás is indult a kattal összefüggésben, a négy ügyben összesen másfél tonna kábítószert foglaltak le a rendőrök, amelynek összértéke mintegy 200 millió forint.
    A police.hu oldalon olvasható tájékoztatás szerint a Magyarországon kevésbé ismert kat őshazája a trópusi Kelet-Afrika és az Arab-félsziget. Etiópia, Kenya, Szomália és Jemen egyes részein a katlevelek rágása több évszázados hagyomány. A szer használója egy-két órán belül izgalmat és eufóriát érez, ami a realitásérzék jelentős megváltozásához vezet. A fogyasztó vérnyomása és szívverése megugrik, jellemző a hiperaktivitás, az eufória és a megnövekedett libidó.
    Ezt egy csendesebb, befelé forduló szakasz követi, miután a szer hatása fokozatosan lecseng, amit nyugtalanság, ingerlékenység és melankólia, valamint kimerültség, depresszió is kísérhet.
    A katleveleket a bagóhoz hasonlóan rágják. Használói egyszerre 100-300 grammot vesznek magukhoz a szerből.