Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nébih: alacsony zsírtartalmú tejeket vontak ki a forgalomból

2016-04-27 14:12:36

 

Kivontak a forgalomból több szlovák, illetve cseh eredetű 1,5 százalékos UHT tejet, mert a laboratóriumi vizsgálatok szerint zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

 

    A tájékoztatás szerint április 1-15. között országszerte mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok ellenőrei, akik a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták.
    Az akcióban 311 tétel UHT tejet, 522 tétel félkemény sajtot ellenőriztek, több mint 100 tej-, illetve sajtminta laboratóriumi vizsgálata még tart.
    A Nébih szakemberei 9 kereskedőnél és 6 kereskedelmi láncnál vizsgálták a kiugróan alacsony áron kínált akciós UHT tejeket és trappista sajtokat. Előzetes adatok alapján egy kereskedő és egy üzletlánc számíthat büntetésre tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt - jelezte közleményében a Nébih.
    A hatóság közölte: a tejpiaci ellenőrzések kiterjednek a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és befizetésének teljesítésére is, öt céggel szemben kellett eddig intézkedni, jellemzően azért, mert késve tettek eleget bevallási, illetve befizetési kötelezettségüknek. A felügyeleti díjjal kapcsolatos problémák miatt eddig 1,8 millió forint bírságot szabott ki a hatóság. 
    A szakemberek mintegy 60 cégnél vizsgálták, hogy befizették-e a kötelező marketing hozzájárulást a Tej Terméktanácsnak, az ellenőrzés során emiatt két céget több mint 700 000 forint megfizetésére kötelezett a hatóság - tájékoztatott a Nébih.