Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emberölés miatt tíz év börtönre ítélték egy volt debreceni egyetemista támadóját

2016-04-25 18:45:00

 

Jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Ítélőtábla hétfőn egy férfit, aki 2004-ben olyan súlyosan bántalmazott egy debreceni egyetemistát, hogy az három nappal később belehalt sérüléseibe - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

 

    Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint az ítélőtábla Elek Balázs vezette tanácsa 10 évre enyhítette az első fokon kiszabott 12 év börtönbüntetést, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. 
    A másodfokú bíróság megállapította, hogy a Debreceni Törvényszék megalapozott tényállás mellett helyesen minősítette a vádlott cselekményét: a vádlott nem akarta megölni a sértettet, de az erőbehatások száma és intenzitása is arra utalt, hogy belenyugodott a sértett halálába.
    Az ítélőtábla nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a sértett agresszív magatartása is közrejátszott a cselekményben, valamint azt, hogy a vádlott az eltelt 12 év alatt nem tanúsított a társadalomra veszélyes magatartást.  
    E körülményekre figyelemmel az első fokon kiszabott büntetés túl súlyos, annak lényeges enyhítése volt indokolt - közölte a bíró. 
    A bírósági ténymegállapítás szerint a sértett, aki 2004 szeptemberében kezdte meg tanulmányait a Debreceni Egyetem jogtudományi karán, október 4-én két barátjával egy nagyerdei szórakozóhelyen sok alkoholt fogyasztott, többekkel szóváltásba keveredett. Ezen az estén a vádlott is ugyanott szórakozott a barátaival, ő is alkoholt fogyasztott.
    Hajnalban nagyjából egy időben, hajnali 3 óra körül indultak el a szórakozóhelyről. A vádlott kissé lemaradva ment a barátai mögött, útközben csatlakozott hozzá a sértett. Szóba elegyedtek, majd nem tudni miért, vitába keveredtek egymással. A szóváltásnál több ekkor nem történt köztük.
    A vádlott a nagyerdei Békás tónál érte utol két barátját, majd visszafordult, hogy tisztázza a korábbi nézeteltérést. A sértett és a vádlott a gyógyfürdő melletti játszótéren találkozhatott, ott az egyetemista egy sörösüveggel arcon vágta a férfit, akinek vérezni kezdett az arca. A sértett a sérülés láttán menekülni próbált, de a vádlott üldözőbe vette, és amikor utolérte, dulakodni kezdtek. Az egyetemistát legalább három nagy erejű ütés érte az orrán és az állán, és a vádlott egyszer a már fekvő sértett arcára taposott. 
    A vádlott a bántalmazás után elhagyta a helyszínt. Az egyetemista a kórházban három nappal később meghalt. Életét a leggyorsabb orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg. 
    A vádlott a bűncselekményt követő reggelen megjelent a kórházban, ahol ellátták a sérüléseit. Amikor pár nappal később értesült a sértett haláláról, elhagyta Magyarországot. A férfit 2013. november 8-án Franciaországban fogták el, és november 28-án szállították Magyarországra.