Zita napja van. | 2024.04.27

Potápi: a vajdasági magyarsággal számolnia kell a mindenkori szerb hatalomnak

2016-04-25 13:23:45

 

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a szerbiai választások nagy eredményének nevezte, hogy a vajdasági magyarsággal a mindenkori szerb hatalomnak számolnia kell.

 

    Potápi Árpád János hétfőn Budapesten, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által szervezett, a szerbiai választásokat elemző rendezvényen arról beszélt, hogy borúlátásra nincs ok, azokat a pozíciókat, amelyeket eddig is bírt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), többé-kevésbé meg lehetett őrizni. 
    "Nagyon nagy eredménynek látom azt, hogy a vajdasági magyarsággal és a VMSZ-szel a mindenkori szerb hatalomnak, a szerb pártoknak számolniuk kell" - közölte..
    Az államtitkár azt mondta: a kormány szövetségese, stratégiai partnere a VMSZ, amelynek szerinte sikerült az embereket mozgósítania.
    Szólt arról, hogy az előző éveket tekintve történelmi megbékélésről lehet beszélni Szerbia és Magyarország között. Ebben nagyon fontos összekötő szerep hárult a VMSZ-re. Ezt a történelmi megbékélést nem lehetett volna végigvinni a vajdasági magyarság nélkül - tette hozzá.
    Potápi Árpád János kijelentette: az elmúlt időszakban mindent megtettek közösen annak érdekében, hogy a VMSZ a választásokon jól tudjon szerepelni. "A mi lelkiismeretünk tiszta", a munkát elvégeztük - mondta.
    Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte: a vajdasági magyar közösségnek továbbra is lesz mindhárom - országos, tartományi és önkormányzati - szinten legitim magyar politikai érdekképviselete a VMSZ színeiben.
    Hozzátette, egyelőre nem tudni a választások eredményét, de amit célként kitűztek maguk elé, azt megvalósították.
    A körülményekről szólva Pásztor István kitért arra, hogy mára a vajdasági magyarok mintegy 15 ezerrel vannak kevesebben, mint amennyien két évvel ezelőtt voltak. Ezek az emberek nem számolták fel a vajdasági létüket végérvényesen, de valahol máshol dolgoznak, és nem biztos, hogy hazalátogattak a vasárnapi választásokra.
    Elmondta azt is, hogy gyakorlatilag vasárnap fejeződött be az a több mint egy évig tartó "puccskísérlet", amely a VMSZ-t jellemezte. A választással lehullt a lepel, "világossá vált, hogy ki kicsoda" - közölte.
    Hozzátette, azok, akik több mint egy évig "puccsolták" a VMSZ-t, arra szólították fel a saját szavazóikat, hogy "arra szavazzanak, aki a szájában a folyón átviszi a demokráciát". Magyarul ne a magyar erőre szavazzanak, hanem bárki másra - jegyezte meg. Úgy fogalmazott: a szövetséget megpuccsolni próbálók "egy híd típusú formációt hoztak létre, csak nem szerbekkel, hanem horvátokkal".
    Pásztor István közölte azt is, hogy rövid, de erőteljes mozgósító kampányt bonyolítottak le. Az volt a szándékuk, hogy elszámoljanak a négy év elvégzett munkájával, és felmutassák a következő ciklusra vonatkozó programot.
    Elmondta, a VMSZ-nek lesz parlamenti képviselete, ez a dolgok mostani állása szerint négy parlamenti képviselőt jelent majd.
    Pásztor István hangsúlyozta: a VMSZ érdeke, hogy a parlamenti többség része legyen, ott lehessenek a döntések születésénél.
    Kitért arra is, hogy szerinte Szabadkán a Szerb Haladó Párt és a VMSZ meg tudja alkotni azt a többséget, amely a várost irányítani tudja az elkövetkező négy évben.
    Pásztor István elmondta, szerinte ha a magyar közösség bárhol ellenzékben marad, akkor az azt jelenti, hogy a peremre szorul. Egy ilyen kisebbségi közösség egy ilyen változó világban nem bír ki ellenzékben négy évet, mert akkor olyan árat fizet érte, amit utána nem lehet ledolgozni.
    "Ezért a politikai pragmatizmus és az érdek azt diktálja, hogy a finnyásságon néha túl kell lépni, mert az érdekérvényesítésnek ez az egyedüli járható útja" - fogalmazott.