Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kósa: finomítani kell az önkormányzatok gazdálkodását ellenőrző törvényjavaslaton

2016-04-25 08:26:42

A Fidesz frakcióvezetője szerint finomítani kell az önkormányzatok gazdálkodását ellenőrző törvényjavaslaton, a naprakész adatok azonban fontosak.

    Kósa Lajos az ATV hétfő reggeli műsorában azt mondta, ha nem akarjuk, hogy az önkormányzatok ugyanazt a pályát fussák be, mint a konszolidáció előtt, akkor kell rálátás a gazdálkodásukra, és nem csak akkor, amikor már baj van. A politikus szerint vannak kirívó esetek egyes helyhatóságok gazdasági működésében, általánosítani azonban nem lehet.
    A Pintér Sándor belügyminiszter által nemrég benyújtott törvénymódosítási javaslat kötelező jelleggel vezetné be az ASP-t, egy olyan informatikai rendszert, amellyel a kormány központi hivatalának rálátása lenne a települések teljes ügyvitelére, beleértve gazdálkodásuk minden adatát.
    Kósa Lajos azt mondta, hogy a javaslaton finomítani kell, mert az önkormányzatok gazdálkodásának szabadságát nem lehet sérteni. Tájékoztató adatokat kérhetnek, de az a rendszer, amelyet elképzeltek "költséges is, és nem biztos, hogy működik" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője a műsorban.