Tivadar napja van. | 2024.04.20

Hillary Clinton már alelnökjelölteket mérlegel, Maine-ben Ted Cruzé lett a delegátusok többsége

2016-04-25 06:09:36

 Sajtóértesülések szerint Hillary Clinton már azt mérlegeli, hogy ki lehetne a legalkalmasabb alelnökjelöltje. A republikánusoknál közben Maine államban Ted Cruzé lett a delegátusok többsége.

    Hillary Clinton híradások szerint már azt mérlegeli, hogy ki lehetne a legalkalmasabb alelnökjelöltje. A kampánytanácsadók szerint vetélytársával, Bernie Sandersszel nem számol. Az amerikai sajtóban megjelent hírek szerint szóba került Virginia állam két volt kormányzója, Mark Warner és Tim Kaine, a prominens afro-amerikai politikus, Patrick Deval, aki Massachusetts állam kormányzója volt, a spanyolajkú Thomas Perez, emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd, az Obama-kormány munkaügyi minisztere, valamint egy ohiói szenátor, Sherrod Brown. A The New York Times szerint Clinton fontolgatja Elizabeth Warren, massachusettsi szenátor jelölését is. Warren a párt úgynevezett balszárnyának képviselője, rendkívül népszerű politikus, ám eddig nem támogatta Clintont.
    Az alelnökjelöltek mérlegelését John Podesta, a Clinton-kampány vezetője irányítja. Elemzők szerint Clinton döntését nagymértékben befolyásolja majd, hogy ki lesz a republikánusok elnökjelöltje.
    Charles Koch, a republikánusokat támogató egyik legbefolyásosabb milliárdos szerint Hillary Clinton alkalmasabb elnöke lehetne az Egyesült Államoknak, mint a még versenyben lévő republikánus politikusok bármelyike. A befolyásos Charles Koch - aki testvérével, Daviddel együtt az egyik legellentmondásosabb alakja az amerikai republikánus politikának - a vasárnap délelőtti politikai vitaműsorok egyikében érzékeltette, hogy megítélése szerint Hillary Clinton a még versenyben lévő valamennyi elnökjelölt-aspiránsnál megfelelőbb lenne az Egyesült Államok irányítására.
    Az ABC televízió "A hét" című műsorának adott exkluzív interjújában a multimilliárdos Koch ostorozta a republikánus elnökjelölt-aspiránsok retorikáját, az egész kampány színvonalát. Közölte, hogy eddig egyetlen centet sem költött az aspiránsok választási hadjáratára. Kiábrándultnak mondta magát, és úgy fogalmazott: "lehetséges", hogy Hillary Clinton jobb választás lenne. "Hadd fogalmazzak így: róla nem kell azt gondolnunk, hogy egészen mást tesz majd, mint amit mond" - hangsúlyozta Koch. Arról azonban nem beszélt, hogy támogatná-e a Clinton-kampányt.
    A republikánusok elnökjelölt-aspiránsainak versenyében közben Ted Cruz, texasi szenátor újabb delegátusokat állított maga mögé. Az északkeleti Maine államban tartott pártkonvención ugyanis a húsz delegátusból tizenkilencet neki ítéltek a pártvezetők, s huszadik pedig - Maine állam kormányzója, Paul LePage - Donald Trump mellé sorakozott fel. A konvención annak ellenére megválasztották delegátusnak, hogy a Cruz-csapat erőteljesen ellenezte. LePage már korábban Trumpot biztosította támogatásáról.
    A döntésre nem Donald Trump, hanem az egyik fia, a kampányban aktívan részt vevő ifjabb Donald Trump reagált. Egyik televíziós interjújában arról beszélt, hogy Ted Cruz csakis úgy nyerheti meg az elnökjelöltségért folytatott kampányt, ha korrumpálja a delegátusokat és az egész előválasztási folyamatot. "Ez a trükkje most, hiszen matematikailag alig van lehetősége az elnökjelöltség elnyerésére, de korábban is így tett, a választók számára ugyanis nem vonzó jelölt" - állította a CNN hírtelevíziónak ifjabb Donald Trump.