Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az IÁ hatalmas robbanószer raktárára bukkantak Palmüra aknamentesítése közben

2016-04-23 10:59:00

 

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet eddig fellelt egyik legnagyobb, több mint 12 ezer különféle robbanószerkezettel teli fegyverraktárára bukkantak az orosz hadsereg tűzszerészei Palmüra aknamentesítése közben - közölte pénteken a Russia Today orosz hírtelevízió internetes honlapján.

 

    A raktárt, amelyet jól álcáztak az iszlamisták, az orosz hadsereg tűzszerészeinek különleges felszerelésével, Urán 6 típusú aknamentesítő robotokkal és különlegesen kiképzett kutyák segítségével sikerült felfedezni - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Több mint 12 ezer robbanó eszközt, köztük nagy kaliberű aknavető gránátokat, ágyúlövedékeket, tankelhárító rakétákat, valamint különböző taposóaknákat távolítottak el a raktárból - tette hozzá.
    A vezérőrnagy hangsúlyozta: ez az IÁ egyik legnagyobb fegyverraktára és az onnan származó robbanó szerkezetekkel nem csak Homsz tartományban, de Szíria-szerte követtek el terrortámadásokat a szélsőségesek.
    Palmürát március végén sikerült a Moszkvával szövetséges damaszkuszi rezsimnek visszafoglalnia, a város aknamentesítése ezt követően kezdődhetett meg.
    Jurij Sztavickij tábornok, az orosz hadsereg műszaki alakulatainak parancsnoka csütörtökön közölte: az orosz hadsereg tűzszerészei befejezték Palmüra ókori romjainak aknamentesítését, ugyanakkor a város lakónegyedeiben és a város repülőterének környékén folytatódik az aknakeresés.
    Konasenkov szerint a robbanócsapdákkal védett fegyverraktárt a város határában találták meg. A vezérőrnagy megjegyezte, hogy majdnem ezer elektromos, illetve házi készítésű, rádió irányítású detonátort találtak, amelyeket különböző robbanó szerkezetek előállításához használhattak. A robbanóanyagokat biztos helyre szállították hatástalanításra - tette hozzá.
https://www.rt.com/news/340640-explosive-devises-cache-palmyra/