Emma napja van. | 2024.04.19

Radovan Karadzic ideiglenes szabadlábra helyezését kérte a hágai törvényszéken

2016-04-23 10:48:00

 

Ideiglenes szabadlábra helyezését kérte pénteken Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök, akit március végén negyvenéves börtönbüntetésre ítélt az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék.

 

    A hágai székhelyű bíróság tájékoztatása szerint Karadzic azt kérte a beadványában, hogy engedjék szabadon, amíg meg nem születik a döntés az elsőfokú ítéletre benyújtott fellebbezéséről.
    A volt elnök beadványában hangsúlyozta, hogy kérelme pozitív elbírálása esetén bármikor eleget tenne a bíróság utasításának és megjelenne a törvényszék előtt, illetve tartózkodna az eljárásban részt vevő tanúk és szakértők befolyásolásától.
    Karadzicot az 1992-1995 közötti boszniai háborúban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt ítélte el március 24-én a Nemzetközi Törvényszék.
    A boszniai szerb elnöki tisztséget 1992-től betöltő Radovan Karadzic ellen már 1995-ben vádat emeltek - az az év végén aláírt daytoni békeszerződés pedig eltiltotta hivatalától -, ő azonban éveken át bujkált, és csak 2008 júliusában fogták el Belgrádban és adták ki Hágának. A következő évben kezdődött meg a hágai pere. 
    Karadzic megítélése Bosznia-Hercegovinában a mai napig vitatott. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban egyértelműen háborús bűnösnek tartják, míg a szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságban inkább hősként tekintenek rá.