Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét Szíriából kilőtt gránátok csapódtak be a törökországi Kilisben, áldozatok

2016-04-23 09:37:00

 

Öt aknagránát csapódott be a délkelet-törökországi Kilis városban péntek este, a támadásban két ember meghalt, hatan pedig megsebesültek, egyikük súlyosan - jelentette a Habertürk török hírtelevízió helyi tudósítója.

 

    A kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyik képviselőjének testvére is a sebesültek között van.
    Már a délután folyamán is csapódott be két gránát a település külterületén, akkor azonban senki nem sebesült meg, a lövedékek üres mezőre estek.
    A rakéták legutóbb hétfőn követeltek halálos áldozatokat a városban, akkor négy szíriai gyermek vesztette életét.
    A hasonló incidensek Kilisben mindennapossá váltak, az emberek félnek, nem mennek ki az utcára. A közterek, ahol korábban asszonyok beszélgettek, gyerekek játszottak, most teljesen üresek. 
    A török kormány a támadássorozatért az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet teszi felelőssé, mivel a határ szemközti oldala, az észak-szíriai Azáz környéke az IÁ fennhatósága alatt áll. Ankara ezért tüzérségével vagy légierejével rendszeresen választüzet indít.
    Január 18. óta több mint 40 aknagránát zuhant Kilisre, eddig összesen tizennégyen vesztették életüket.
    Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szombaton a Kilishez közeli Gaziantep tartományban látja vendégül Angela Merkel német kancellárt, Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, valamint Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, akikkel ellátogat a nizipi menekülttáborba, majd a márciusi, a migránsválság megoldását célzó egyezmény részleteiről folytat tárgyalásokat.