Emma napja van. | 2024.04.19

Londoni elemzők: a tervezett áfacsökkentések meghosszabbíthatják az MNB kamatcsökkentési ciklusát

2016-04-22 17:39:00

 Londoni pénzügyi elemzők szerint a tervbe vett magyarországi áfacsökkentések dezinflációs hatása a vártnál is hosszabb kamatcsökkentési ciklust tehet lehetővé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára.

    A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői pénteki előrejelzésükben közölték: számításaik szerint - teljes átszűrődést feltételezve - 0,8 százalékponttal csökkentheti az éves összevetésű magyar inflációs ütemet a baromfihús, a tojás és a tej, valamint a vendéglátóipari és az internetszolgáltatások forgalmi adójának tervezett csökkentése. A ház becslése szerint az előbbi termékcsoport együtt 2,7 százalékos, a utóbbi szolgáltatáscsoport 4 százalék körüli súllyal szerepel a magyar inflációs termékkosárban.
    A cég londoni elemzői szerint mindez a Morgan Stanley által eddig vártnál hosszabb ideig biztosíthat kedvező inflációs környezetet az MNB számára.
    Az alapszintű inflációs nyomás erőteljesebb a magyar gazdaságban, mint amilyenre a teljes kosárra számolt infláció utal, sőt valójában a legerőteljesebbek között van a közép- és kelet-európai gazdaságok között. A teljes körű inflációs mutató valószínűleg még hosszú ideig alacsony marad, gyakran elkerüli azonban a piac figyelmét az a tény, hogy a maginflációs nyomás stabil, és erősebb, mint a térség többi gazdaságában.
    A jövőbeni tervezett áfacsökkentések mindazonáltal még jó ideig kordában tarthatják a teljes kosárra számolt éves összevetésű inflációs ütemet - hangsúlyozták pénteki elemzésükben a Morgan Stanley londoni közgazdászai.
    A ház szerint mindez, és az MNB "ultraenyhe" alapállása együtt felveti annak lehetőségét, hogy a magyar jegybank jóval a Morgan Stanley által jelenleg 1,00 százalékon valószínűsített mélypont alá csökkenti alapkamatát.
    Ezt más nagy londoni házak már alapeseti előrejelzésként jósolják.
    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői legutóbbi prognózisukban egészen augusztusig negatív éves inflációs adatokat valószínűsítettek Magyarországon, és várakozásuk szerint a tizenkét havi infláció mínusz 0,6 százalékon éri el mélypontját az év közepén.
    A ház mindezek alapján azt várja, hogy a márciusban végrehajtott első, 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést augusztusig tartó, 0,10-0,15 százalékpontos további csökkenésekből álló enyhítési sorozat követi, és a ciklus végére a magyar jegybank alapkamata 0,50 százalékra süllyed.
    A Cityben vannak ennél agresszívabb - jóllehet feltételes - előrejelzések is az MNB várható kamatpolitikájára.
    A Commerzbank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői azt sem zárták ki legutóbbi előrejelzésükben, hogy a jelenlegi magyarországi inflációs és külső monetáris környezetben az MNB zéróra csökkenti alapkamatát. A ház szerint azonban ennek feltételei között lenne egyebek mellett az, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) még további enyhítési lépéseket tegyen.