Gedeon napja van. | 2024.03.28

A kerecsensólyom védelme az Európai Bizottság legjobb természetvédelmi projektjei között

2016-04-22 12:46:06

A kerecsensólyom védelme is az Európai Bizottság (EB) legjobb természetvédelmi projektjei közé került, kiérdemelve a Legjobb LIFE természetvédelmi program elnevezésű díjat.

    Idén három kategóriában összesen 63 európai uniós program közül 23 kapja meg a kitüntetést, köztük A kerecsensólyom védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában című LIFE+ projekt - közölte a Földművelésügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.
     A díjkiosztó ünnepség május 31-én lesz Brüsszelben. A nyertes pályázatokat emlékplakettel jutalmazzák, emellett egy speciális kiadványban és a hivatalos LIFE honlapon is bemutatkozhatnak. A 23 legjobb projekt közül öt - a tagállamok szavazata alapján  - megkapja a "Legjobbak legjobbja" címet, amelynek eredménye is ezen az eseményen derül ki.
    A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásával megvalósult nemzetközi projektben négy ország tizenhárom szervezete fogott össze a világméretekben veszélyeztetett kerecsensólyom védelmében. A projekt legfontosabb célja az volt, hogy az előző, 2011-ben szintén Legjobb LIFE természetvédelmi program tapasztalatait felhasználva, annak eredményeit segítsen átadni Bulgária és Románia számára.
    A magyar társult kedvezményezettek a Kiskunsági-, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, DÉMÁSZ, ELMŰ-ÉMÁSZ, MAVIR, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány és a Zöldfolyosó Közalapítvány voltak.
    Bulgáriából a BirdLife Bulgária, Romániából a MILVUS Egyesület és a BirdLife Románia, Szlovákiából a Szlovák Ragadozómadár-védelmi Egyesület, valamint a Nyugat-Szlovákiai Áramszolgáltató Vállalat vett részt a munkában.
    A projekt részeként 150 költőládát helyeztek ki Bulgáriában és Romániában, hogy újabb költőhelye legyen a Magyarországon növekvő és újabb élőhelyet kereső állománynak. Összesen 8916 darab veszélyes középfeszültségű villanyoszlopot tettek biztonságossá a négy országban. Magyarországon a fejlesztett 6547 oszlopból 662-re új madárbarát fejszerkezet került.
    A műholdas jeladók idős madarakra helyezésével sikerült kimutatni a szélerőművek kedvezőtlen hatását, ami azt bizonyítja, hogy kiszorítják a madarakat az élőhelyükről. Szintén a műholdas jeladók segítségével vált bizonyossá a rágcsálók, különösen az ürge jelentősége a sólymok táplálkozásában. Magyarországon, Romániában és Szlovákiában mintegy ezer ürgét telepítettek hat alkalmas élőhelyre, hogy jövőbeni táplálékforrást biztosítson a kerecsensólymoknak.
    A projekt jelentősen hozzájárult a Globális Kerecsensólyom-védelmi Akcióterv elkészítéséhez.