Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kártérítést kérnek az örökösök a híres "madárfejű haggadáért" az Izrael Múzeumtól

2016-04-21 19:46:48

 

A nácik által meggyilkolt egykori zsidó tulajdonos unokái bejelentették kártérítési igényüket az Izrael Múzeumnak a világhírű "madárfejű haggada" birtoklása miatt.

 

    A nácik hatalomra jutása előtt Ludwig Marum, egy Karlsruhéban élő zsidó ügyvéd és Hitler-ellenes parlamenti képviselő tulajdonában volt az 1300 körül, Dél-Németországban készített legrégibb középkori pészahi kódex, a híres "madárfejű haggada".
    Ebben a pészah ünnepén előadott, a zsidók egyiptomi kivonulását ismertető középkori kódexben a történetet képekkel is bemutatta a Menahem nevű egykori szkriptor, és griffmadarak fejével jelenítette meg a korabeli zsidó ruhában és fejfedőkben rajzolt szereplőket, valószínűleg az emberábrázolás ószövetségi tilalma miatt. 
    Ludwig Marum apósától nászajándékba kapta, és irodájában őrizte az értékes könyvet. A nácik hatalomra jutása után a zsidó ügyvéd-politikust egy Kislauban felállított koncentrációs táborban megölték, az értékes középkori kéziratot pedig a családtól elvették, és nyoma veszett. 
    A második világháború után az Izrael Múzeum jogelődje, a Bezalel Múzeum az értékes műkincset egy Karlsruhéből érkezett német bevándorlótól vásárolta meg, aki azonban nem tudott elszámolni eredetével. 
    Eli Barzilaj, Ludwig Marum 75 éves unokája Jeruzsálemben él, de mindeddig nem kívánt foglalkozni az üggyel, mert fájó sebeket szakított volna fel, ugyanis örökbefogadó szülők nevelték fel, s csak kamaszkorában tudta meg, hogy biológiai szüleit megölték a nácik. Ezért évtizedekig megpróbált nem tudomást venni családi múltjáról.
    Az eredeti tulajdonosnak Amerikában és Németországban is élnek leszármazottai, akik most együtt jelentették be kártérítési igényüket az Izrael Múzeumnak, s ügyüket a zsidó tulajdonosaiktól elrabolt Klimt-festményeket visszaszerző amerikai sztárügyvéd, E. Randol Schoenberg képviseli.
     A Berlinben, Amerikában és Jeruzsálemben élő unokák azt szeretnék, ha a világhírű "madárfejű haggada" továbbra is az Izrael Múzeum kiállítási anyagában maradna, de jogos tulajdonukért egy "tízmillió dollárnál" (2,7 milliárd forintnál) kevesebb, meg nem nevezett összegű jóvátételt kérnek. 
    Az Izrael Múzeum elismerte, hogy 1933-ig a család tulajdonában volt a műkincs, és májusban képviselőik találkoznak Barzilájjal. Az Izrael Múzeum - közleménye szerint - az utóbbi években 18, nácik által elrabolt műtárgyat adott vissza eredeti tulajdonosainak, három további műkincs átadása folyamatban van, és két kutató a gyűjtemények átnézésével foglalkozik, további elrabolt tárgyakat keresve.