Emma napja van. | 2024.04.19

Az uniós intézmények politikai nyomásgyakorlásra használják ki a szakértői testületeket Trócsányi szerint

2016-04-21 19:34:39

 

Az uniós intézmények - különösen az Európai Parlament és az Európai Bizottság - politikai nyomásgyakorlásra használják a szakértői testületeket - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter abban az interjúban, melyet a WPIS lengyel konzervatív havilapnak adott.

 

    A krakkói folyóirat e héten megjelent számában közölt interjú a magyar miniszter április eleji lengyelországi látogatása alkalmából készült.
    A beszélgetésben Trócsányi László - aki több évig a Velencei Bizottság magyar póttagja volt - a lengyel alkotmánybíróság helyzete körül kialakult vita kapcsán elemezte az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testületének szerepét, leszögezve: a kelet-közép-európai rendszerváltás elején tanácsadó szervként létrehozott bizottság az utóbbi időben egyre gyakrabban "nemcsak tanácsadó, hanem véleményalkotó és bíráló szerepet" vállal.
    "Ezzel a dolog lényegéhez, magának a demokráciának a fogalmához jutunk" - folytatta a miniszter, kifejtve: jelenleg nem mindig kapunk egyértelmű válaszokat a demokrácia kulcskérdéseire, vagyis arra, hogy az európai intézmények mire jogosultak, ki határozza meg összetételüket, honnan szerezték hatalomgyakorlási jogosultságukat.
    "Az alapvető követelmény természetesen a demokrácia, a jogállamiság elveinek betartása" - szögezte le Trócsányi, megjegyezve ugyanakkor: felmerül a kérdés, "ki alakíthatja ki az értékekre vonatkozó döntő véleményt?" Ilyen értéknek nevezte a miniszter az állam és egyház viszonyát, a család vagy házasság fogalmát, valamint azt is, hogy egy adott ország milyen alkotmányvédelmi módszert választ. 
    A Velencei Bizottság esetében nem ítélethozó bíróságról, hanem tanácsadó testületről van szó, melynek véleményét "figyelembe venni lehet, de nem kell". "Európában ma - különösen az Európai Bizottság és az Európai Parlament részéről - olyan irányú lépések észlelhetőek, hogy az efajta véleményeket a politikai nyomásgyakorlás bizonyos elemeként, illetve a már korábban megfogalmazott tézis megerősítéseként használják fel" - értékelte Trócsányi László.
    A lengyel alkotmánybíróság körüli vita - a korábbi magyar alkotmánybírósági és alkotmányos vitákhoz hasonlóan - "tisztán belpolitikai ügy" - vélte a miniszter. Kifejtette: Magyarország önállóan, külső nyomásnak nem engedve vitte végig a változásokat, ugyanakkor "konstruktív párbeszédet folytatott az Európai Bizottsággal, és mindig figyelembe vette döntéseit".
    A 2011-es magyar alkotmányról szólva Trócsányi László úgy látta: ez az alaptörvény az európai viszonylatban "teljesen új gondolkodásmóddal" felváltotta az 1968-as nemzedéknek az egyéni szabadságot előtérbe helyező, a nemzeti identitást háttérbe szorító szemléletét. "Az egyéni szabadság nagyon fontos, de emellett a közösségért vállalt felelősség is létezik" - szögezte le a miniszter, hangsúlyozva e kétfajta szabadság közötti egyensúly fontosságát.
    Az értékbeli közösségen is alapuló kelet-közép-európai együttműködést tudakoló kérdésre válaszolva Trócsányi László úgy vélte: az európai együttélés nemcsak a Berlin-Párizs-tengely mentén alakulhat, térségünkben "egyeztetéseket kell tartani, melyek az európai döntésekre is befolyással lehetnének". Emlékeztetve a lengyel-magyar kapcsolatok hagyományára, valamint az 1956-os magyar forradalom és a poznani munkásfelkelés 60. évfordulójához kötődő idei lengyel-magyar szolidaritás évére, a miniszter kijelentette: "bizonyos dolgokat természetesen másképp látunk, ám a lényeges kérdésekben egyetértünk".

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó