Auguszta napja van. | 2024.03.29

Stoltenberg: Szíriában a tűzszünet a legjobb út a konfliktus megoldásához

2016-04-21 11:05:21

 

A tűzszünet a legjobb út a szíriai konfliktus megoldásához - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Ankarában a Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón.

    Az észak-atlanti szövetség főtitkára hangsúlyozta: a menekültválság is jelzi, hogy mennyire sürgető kérdés a szíriai krízis megoldása. A norvég politikus hozzátette: a bejelentett részleges csapatkivonás ellenére Oroszország továbbra is jelentős erőket állomásoztat Szíriában.
    Cavusoglu úgy vélte, "egészségesebb" és "tartósabb" lenne, ha a NATO a helyi erők kiképzésére helyezné a hangsúlyt ahelyett, hogy a legjelentősebb szíriai kurd politikai tömörülésre, az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Demokratikus Egyesülés Pártjára (PYD), valamint katonai szárnyára, a Népvédelmi Egységekre (YPG) támaszkodik.
    "Ezek a szervezetek a törökországi kurdok autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres csoporttól semmiben sem különböznek, új tagjaikat, vezetőiket a PKK-ból toborozzák" - emelte ki.
    A külügyminiszter rámutatott: ezekből a szervezetekből kerültek ki az ankarai öngyilkos merényletek elkövetői is.
    Stoltenberg jelezte: a NATO elkezdte kiképezni az iraki kormányerők tisztjeit az (Irak és Szíria egy részét ellenőrzése alatt tartó) Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezettel szembeni hatékonyabb harc érdekében.
    Cavusoglu ezt követően az információmegosztás fontosságára és azoknak a hiányosságoknak az átgondolására hívta fel a figyelmet, amelyek a Belgiumban és más hasonló országokban történt terrortámadásoknál voltak tapasztalhatók.
    Stoltenberg aláhúzta: Törökország a NATO fontos szövetségese. Az észak-atlanti szövetség főtitkára a szíriai konfliktus rendezése mellett az illegális bevándorlás kérdéséről is beszélt.
    Elmondta: a közös erőfeszítéseknek köszönhetően az Égei-tengeren Törökországból Görögországba tartó migráció jelentősen csökkent, bár még mindig vannak olyanok, akik itt próbálkoznak. Nem szabad a szükségesnél korábban enyhíteni az embercsempészek elleni határozott fellépésen. A hatóságoknak továbbra is rugalmasnak kell maradniuk, hiszen változhatnak az útvonalak - nyomatékosította.
    Hozzátette: a NATO támogatja az új líbiai egységkormányt.
    A NATO februárban indított tengeri műveletet a görög és török partok közelében a menekültáradat nyomon követésére és a csempész-hálózatok felszámolására, együttműködésben az Európai Unió határvédelmi ügynökségével (Frontex).