Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁNTSZ: csaknem húszféle allergén növény szórja a pollenjeit

2016-04-20 13:42:51

 

Számos, tavasszal virágzó fa szórja a pollenjeit, s az elmúlt napokban elkezdődött a pázsitfűfélék és egyes kora nyári gyomok pollenszórása is - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel. Egyszerre csaknem húszféle allergén növény pollenje fordulhat elő a levegőben. 

 

    A közlemény szerint a platán virágpora sokfelé magas, esetenként nagyon magas mennyiségben lehet jelen a levegőben. A tölgy pollenkoncentrációja jellemzően közepes-magas, a nagyon magas szintet elsősorban a Dunántúlon érheti el. Megkezdődött a virágos kőris, az eperfafélék és a fenyőfélék pollenszórása is, ezek közül a virágos kőris pollenkoncentrációja helyenként már elérheti a magas, az eperfaféléké pedig a nagyon magas szintet is. A gyertyán, a dió, a juhar, a fűz, a bükk, az ostorfa, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a pázsitfűfélék pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen a levegőben. A nyír pollenszezonja lecsengőben van, pollenkoncentrációja országszerte az alacsony-közepes tartományban alakul. 
    Az ÁNTSZ közölte, a levegőben új allergén növényként jelent meg helyenként nagy mennyiségben a komlógyertyán pollenje. Mivel ez a fa Magyarországon nem jellemző a természetben, pollenje a kertészetileg telepített fákról szóródik.
    Felhívták a figyelmet arra, hogy a pollenkoncentráció csökkentésért a kert- illetve a földtulajdonosok is sokat tehetnek. A fűfélék és a nyári gyomok esetében rendszeres fűnyírással, kaszálással javítható a helyzet. A parlagfüvet pedig - amely már megjelent, de még nem virágzik - még könnyű gyökerestől kihúzni a földből.
    Kiemelték: a törvény szerint az ingatlantulajdonosoknak június 30-ig kell megakadályozniuk a parlagfű virágzását.
    Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) Pollen Napló szolgáltatására, amellyel az allergiások személyre szabott, hasznos információkat kaphatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Az ingyenes alkalmazás a www.pollendiary.com/Phd/hu weblapon keresztül érhető el egy gyors regisztrációt követően. 
    Az OKK aerobiológiai monitorozási hálózatának mérési adatai, az aktuális pollenhelyzet térképes és szöveges formában is folyamatosan nyomon követhető az www.oki.antsz.hu, a www.antsz.hu és a www.facebook.com/tisztiorvos internetes oldalon - áll a közleményben.