Csongor napja van. | 2024.04.16

Osztrák Gyáriparosok Szövetsége: a menekültek mielőbbi munkaerőpiaci integrációjára van szükség

2016-04-20 11:49:08

 

A munkaerőpiaci integráció elősegítését szorgalmazza az Osztrák Gyáriparosok Szövetségének elnöke, aki a kormányt bírálva úgy vélte, hogy keveset tettek a menekültek beilleszkedéséért.

    Meg kell adni az Ausztriába érkezőknek az esélyt, hogy mielőbb beilleszkedhessenek az osztrák munkaerőpiacra - mondta Georg Kapsch, aki szerint ezt leginkább képzéssel és a munkaerőpiac teljes megnyitásával lehetne elérni. Meglátása szerint már hat hónappal a menedékkérelem benyújtása után munkalehetőséget kellene adni az embereknek. Úgy vélte, hogy biztosítani kell az oktatást az alacsony képzettségűeknek és azoknak is, akik a tankötelezettségi koron túl vannak.
    Kapsch szerint ellentétes hatást váltana ki, ha a munkaerőpiac korlátázásával a jól képzett munkaerőt nem engednék dolgozni.
    Elutasítóan nyilatkozott Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető javaslatáról is, amely szerint korlátozni kellene az uniós állampolgárok munkavállalását. A szövetség vezetője szerint ezzel az egyik uniós alapérték sérülne. Kifejtette továbbá, hogy Ausztriában nem a bevándorlók miatt magas a munkanélküliség, hanem mert rosszak a gazdaságpolitikai feltételek.
    Tavaly 89 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet Ausztriában. Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) számításai szerint idén 30 ezer menekült válhat munkakeresővé. Az AMS adatai alapján tavaly 5900, míg az év első három hónapjában több mint 1400 menekült kezdett el dolgozni. A legtöbben, mintegy hatszázan Bécsben találtak munkát, a legkevesebben, heten Burgenlandban. A menekültek jellemzően a rosszul fizetett és a kevés képzettséget igénylő állásokban tudnak elhelyezkedni.
    Az AMS adatai alapján több mint húszezer regisztrált munkanélküli menekült van Ausztriában, akiknek a kétharmada, a magas szociális juttatások miatt, Bécsben él.
    A bécsi városvezetés hét eleji bejelentése szerint a menekültek sikeres beilleszkedése érdekében digitális kártyát kapnak, amelyen a nyelvi és az integrációs kurzusok látogatását dokumentálják. Egyúttal az osztrák munkaügyi hivatalnak így átlátható lesz, hogy a menekült teljesítette-e az előírt integrációs feltételeket. A kártya tulajdonosa pedig tizedáron juthat hozzá a bécsi tömegközeledési eszközökön érvényes havi bérlethez.
    Az osztrák kormány korábbi döntése szerint idén összesen 37 500-an nyújthatnak be menedékkérelmet az országban. Az előző héten ezer kérelem érkezett a hatóságokhoz, akárcsak április második hetében. A belügyminisztérium közlése szerint februárban ötezren, januárban hatezren, decemberben pedig több mint hétezren folyamodtak menekültstátusért.