Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hét évet kapott jogerősen a kecskeméti számlagyár vezetője

2016-04-20 09:07:54

 

Jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt a kecskeméti férfit, aki a társaival kialakított céghálózatot felhasználva 1,8 milliárd forintnyi fiktív számlát bocsátott ki 2006 és 2009 között.

    A táblabíróság a vádlottat és öt társát - akik egy év, illetve négy és fél év közötti büntetést kaptak - bűnszervezetben elkövetett adócsalásban mondta ki bűnösnek, ők hatan nem bocsáthatók feltételes szabadságra. A másodfokú eljárásban érintett másik tizennégy vádlottat rövidebb időtartamú - részben felfüggesztett - szabadságvesztésre vagy pénzbüntetésre ítélték.
    A bűnszervezet irányítója öt társával együtt cégeket alapított, majd ezek és már korábban is működő vállalkozások fiktív számlákat állítottak ki gazdasági szervezeteknek. A többi vádlott az így kapott számlákat a cége könyvelésében felhasználta, így jogosulatlanul igényelt vissza vagy nem fizetett be forgalmi adót.
    A bűnszervezet tevékenysége főként Kecskemétre és környékére terjedt ki, de a vádlottak állítottak ki hamis számlát az ország más területén működő vállalkozásoknak is.
    A bűncselekmény-sorozat 2006 májusától 2009 októberéig tartott, 51 vállalkozás használta fel a fiktív számlákat. A számlák bruttó értéke több mint 1,8 milliárd forint volt, így az elcsalt adó összege meghaladta a 400 millió forintot.