Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Századvég társtulajdonosa azt mondta, nem ismeri a perben megvádolt férfit

2016-04-19 18:13:00

 

Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke, a cég társtulajdonosa azt mondta kedden a Fővárosi Törvényszéken, hogy nem ismeri azt a férfit, aki a vád szerint rá hivatkozva 2014 májusában egy találkozón azt állította az amerikai étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának: kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

 

    Heim Péter hangsúlyozta: sosem látta ezelőtt T. Viktor Andrást, a Bunge Zrt. nevét is csak a sajtóból ismeri. Ő a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek tulajdonosi képviselője, az igazgatóság elnöke, vezérigazgatói pozíciójáról már 2011-ben lemondott.
    Az ügyészség vádja azt tartalmazza, T. Viktor András a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégének vállalati rendezvényén arról beszélgetett az étolajgyártó cég lobbistájával, hogy akár kétmilliárd forintos vissza nem térő támogatáshoz is tud jutni az, aki a kormány stratégiai partnere. T. Viktor András közlése szerint ezt elmondta a perben tanúként szereplő lobbistának, aki ekkor azt tudakolta, hogyan lehet ilyen megállapodást kötni. A vádlott azt válaszolta, nem tud erről semmi pontosat, de a sajtóban azt olvasta: "ezek a stratégiai megállapodások valamilyen formában kötődnek a Századvéghez". Amikor a tanú visszakérdezett, hogy "ki ott a megmondóember", erre válaszul jelölte meg Heim Pétert.
    Heim Péter ugyanakkor a per keddi tárgyalásán tanúkénti meghallgatásán azt mondta, nem tudja pontosan, mely cégek kötöttek stratégiai megállapodást a kormánnyal, és arról sem tud, hogy egy ilyen megállapodás kötésének milyen feltételei vannak.
    A tárgyaláson ismertették Heim Péter nyomozati szakban tett tanúvallomását is, amelyben a vád szerinti ajánlatról azt mondta: "ő biztosan nem tett ilyen kijelentést, normális ember ilyeneket nem beszél". 
    Az ügyész kérdésére arról is beszélt: az ügyről a sajtóból értesült, nem foglalkozott vele, az élete jelentős részét nem Magyarországon tölti, a legutóbb 2014-ben járt az Egyesült Államokban. 
    A vesztegetéssel állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt megvádolt T. Viktor András Heim Péter előtt is megismételte korábbi vallomását, miszerint sosem találkozott a Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnökével és nem akarta ilyen ügybe belekeverni. 
    A hétfőn kezdődött büntetőper májusban iratok ismertetésével, majd további tanúmeghallgatásokkal folytatódik.