Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: 300 milliárd forinttal több jut az idén gazdaságfejlesztésre

2016-04-19 10:52:06

 

 Mintegy 300 milliárd forinttal emelte meg a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretösszegét, ezzel a 2016 végéig elérhető, magyar gazdaságot ösztönző pályázati keret több mint 2200 milliárd forintra emelkedett - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t kedden.

 

    Hozzátette: a kormány az éves fejlesztési keret módosításával, a keretösszeg 296 milliárd forintos megemelésével 7 új pályázati felhívás megjelenéséről is döntött, így év végéig összesen 96 pályázati felhívás érhető el 2209,4 milliárd forint értékben. A módosítások a beruházások, fejlesztések sikeres megvalósulását szolgálják - tette hozzá az államtitkár.
    A legjelentősebb változások közé sorolta a GINOP kutatásfejlesztési támogatási keretösszegének megemelését. Az előzőhöz képest ugyanis 180 milliárd forinttal több, 438,6 milliárd forintra lehet pályázni 2016 decemberéig.
    Közölte: újdonság, hogy idén a vállalkozások kutatás-fejlesztésre és innovációs tevékenységre visszatérítendő támogatást is igényelhetnek. A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hiteltermékkel kiegészítve felhívás a 2015-ben meghirdetett konstrukcióra beérkezett nagyszámú igényhez igazodva további 30 milliárd forint pénzügyi eszközzel kiegészített konstrukcióban vehető igénybe.
    A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében szintén új felhívás lesz.
    Az államtitkár közölte, a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása pályázatra beérkezett jelentős számú igény alapján vált indokolttá az új, kombinált konstrukció indítása 55 milliárd forint vissza nem térítendő, és 28 milliárd forint pénzügyi eszköz forrással.
    A tájékoztatás szerint a pénzügyi eszközök keretösszege is jelentősen megnövekedett, a 96,1 milliárd forint emelést követően az év végéig meghirdethető összeg 632 milliárd forint lett - tudatta Rákossy Balázs, hozzátéve: ez a kutatás-fejlesztési területen az előbbiekben említett két új konstrukció megjelenését is magában foglalja.
    Valamennyi változtatás célja, hogy a piaci igényeknek leginkább megfelelő pályázati kiírások szülessenek, és az európai uniós forrásokkal nagy lendületet adjanak a magyar gazdaságnak - szögezte le az államtitkár.
    Elmondta: ahogyan az elmúlt években, úgy a következő időszakban is az a cél, hogy a magyar gazdasági növekedés dinamikáját megőrizzék, és ebben fontos szerepe van az uniós források hatékony felhasználásának. A fejlesztési pénzek elosztásánál a legfontosabb, hogy az állam ne csak kihelyezze az uniós forrásokat, mint a korábbi ciklusban, hanem hogy jól tegye mindezt, és a támogatások így a legjobb helyre kerüljenek. A GINOP keretében rendelkezésre álló fejlesztési források a magyar gazdaság növekedéséhez, további munkahelyek létrejöttéhez és így Magyarország előrejutásához járulnak hozzá - emelte ki a Rákossy Balázs.