Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kódokat, dokumentumokat adott el külföldi kémszervezeteknek egy kínai férfi, halálra ítélték

2016-04-19 08:36:05

 

Halálra ítélték egy kínai kutatóintézet munkatársát, mert bizalmas, titkos minősítésű dokumentumokat adott el tízezer számra külföldi kémszervezeteknek - jelentette kedden a Kínai Központi Televízió (CCTV).

 

    A 41 éves Huang Jü 1997-től dolgozott számítógépes szakemberként a Szecsuan tartomány székvárosában, Csengtuban lévő kutatóintézetben. Ez az intézet felelős többek között azoknak a kódoknak a kifejlesztéséért, amelyek például a párt- és kormányszervek közötti titkosított kommunikációt biztosítják.
    Huang több mint 150 ezer lemásolt dokumentumot adott át külföldi titkosszolgálatok képviselőinek, ami - a kínai nemzetbiztonsági ügynökség televízióban idézett illetékese szerint - háborús időszakban emberéletekbe került volna.
    Az iratok közül 90 volt szigorúan bizalmas, 292 bizalmas és 1674 titkos. A rejtjel-kódok megrendelői között volt a Kínai Kommunista Párt, a kormány, a hadsereg és pénzügyi szervezetek.
    Huang állítólag maga ajánlotta fel "szolgáltatását" az interneten 2002-ben, majd a különböző, meg nem nevezett szolgálatok meg is keresték. A laptopján és mobil adattárolókon lévő információkat külföldön adta át. Tíz év során 21 alkalommal bonyolított le ily módon adásvételt, ezzel összesen 700 ezer jüant (30 millió forint) keresett. 
    A CCTV-ben megszólaló férfi azt is elmondta, hogy több életbiztosítást is kötött arra az esetre, ha egy-egy küldetéséből nem térne vissza.
Huangot 2011-ben fogták el és még abban az évben el is ítélték. Egyúttal vagyonát is elkobozták. Felesége öt év börtönbüntetést kapott, sógorát három év szabadságvesztésre ítélték. Huszonkilenc kollégáját ugyancsak megbüntették. A televíziós összeállításból nem derült ki, hogy a férfit időközben kivégezték-e már.
    A riport része lehet annak a figyelemfelhívó kampánynak, amely a "nemzetbiztonság oktatásának napjához" kapcsolódik. A maga nemében első ilyen alkalomhoz kapcsolódóan még a múlt héten az ismeretterjesztés fontosságát hangoztatta Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár is, aki egyben a nemzetbiztonsági bizottság feje.
    A különböző kínai szervek előadások keretében, a média segítségével, továbbá plakátokkal, animációkkal éberségre szólítottak fel arra figyelmeztetve a lakosságot, hogy legyenek óvatosak a külföldiekkel, köztük például a határon túlról érkezett kutatókkal. "Az álca ugyanis sokszor kémtevékenységet takar" - olvasható az egyik képregénnyel illusztrált poszteren.