Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az egyik szakmai szervezet támogatja a pszichológuskamara létrehozásáról szóló tervezetet

2016-04-17 16:28:00

 Előremutatónak tartja és támogatja az Egészségügyi Szakmai Kollégium Klinikai Szakpszichológia és Pszichoterapeuta Klinikai Szakpszichológus Tagozata a Magyar Pszichológus Kamara felállítását célzó törvénytervezetet - közölte a tagozat vezetője vasárnap az MTI-vel.

    Császár-Nagy Noémi arra reagált, hogy egyes pszichológusszakmai szervezetek képviselői csütörtöki közleményükben szakmai és jogi szempontból is elhibázottnak, kifogásolhatónak nevezték a kamarát létrehozó törvénytervezet normaszövegét. A közleményben a tervezet ellen tiltakozó, illetve azt kifogásoló szervezetek között feltüntették az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatát is.
    Császár-Nagy Noémi közleményében cáfolta, hogy az által vezetett tagozat ellenzi a tervezet elfogadását. Hangsúlyozta, hogy a törvénytervezetet ellenző nyilatkozatot nem tettek, sőt egyértelmű támogatásáról nyilatkoztak a jogszabályban foglalt hatáskörüknél fogva a társadalmi vitában.
    Az előterjesztést a szakma fejlődése, a kliensek biztonsága és a szélesebb társadalom érdeke szempontjából nagyon előremutatónak, hiánypótlónak és építőnek találják - közölte a tagozatvezető.
    Hozzátette: a törvénytervezet kidolgozása négy éve kezdődött, abban  a szakma nagy múltú és legnagyobb létszámú civil szervezetei, a pszichológus képzőhelyek képviselői és a Magyar Tudományos Akadémia e szakterületért felelős képviselői is részt vettek.
    A törvénytervezettel kapcsolatos véleményét a szakma és a társadalom két társadalmi vitafolyamatban is elmondhatta, először 2013 őszén, majd év elején - részletezte.
    A tagozat álláspontja szerint a tervezet megalapozottságát, megfelelő kidolgozottságát a törvényszöveg alapos jogi- és pszichológusszakmai vizsgálata egyaránt megfelelően igazolja - közölte Császár-Nagy Noémi.