Emma napja van. | 2024.04.19

Olaszország átfogó javaslatot tett az Európai Uniónak a migráció kezelésére

2016-04-17 09:01:00

 

Közös európai rendszer a migránsok kitoloncolására, valamint az Európai Unió és a kiinduló, illetve tranzitországok közötti együttműködés szerepel az olasz kormány által kidolgozott javaslatcsomagban, amelyet Matteo Renzi miniszterelnök az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökének küldött el - jelentette a szombati olasz sajtó. 

 

    Az Ansa olasz hírügynökség úgy értesült, hogy a Migration Compact angol nevű javaslatcsomagot nem hivatalos dokumentumként (non paper) az európai unió külügy- és védelmi minisztereinek hétfői találkozóján mutatják be. Az Ansa közölte Matteo Renzinek a dokumentumhoz fűzött levelét is. 
    A levél - amelynek címzettje Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - megoldást sürget a "kritikus fázisba" érkezett migrációs helyzet megoldására, amely a schengeni mozgásszabadságot is veszélyezteti. Hangsúlyozza, hogy a helyzet "nem tartható fenn tovább" a harmadik országokkal - vagyis a migránsok kiindulási és az általuk érintett tranzitországokkal - folytatott, "célzott és megerősített kooperáció nélkül". 
    Az olasz kormány javaslatcsomagja az EU és Törökország között márciusban született migrációs megállapodást tekinti az első és "tökéletesíthető" próbálkozásnak az unión kívüli országokkal folytatott együttműködésben, kijelentve, hogy ebből kiindulva "megállapodási modellt" kell kidolgozni más országokkal, köztük az afrikai államokkal is. 
    Az olasz elképzelés szerint az EU pénzügyi és operatív támogatást nyújt, ezért cserébe pedig az ebben részesülő partnerországok világos kötelezettségeket vállalnak a határaik ellenőrzése, a migrációs áradat megfékezése és csökkentése, a visszatoloncolt személyek visszafogadása, az emberkereskedelem elleni küzdelem terén. Elemzők szerint Róma harmadik országként elsősorban Líbiára gondol, ahonnan az olasz partokra érkező bevándorlók kilencven százaléka indul el. 
    Matteo Renzi európai szintű finanszírozást és kezelést szorgalmaz egy "rendkívüli visszatoloncolási terv" érdekében az EU területéről, és ezzel egy időben "jogi, logisztikai, pénzügyi és infrastrukturális támogatást a partnerországokban a migráció kezelésére, tüzetes ellenőrzéssel a menekültek és a gazdasági bevándorlók között". 
    Olasz sajtóértesülések szerint a római kormány a jelentős költségekkel járó tervezetet a migráció kezelésére szánt európai források újraosztásával vagy Eurobond európai kötvényekkel finanszírozná.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó