Emma napja van. | 2024.04.19

Megerősítette a befektetési ajánlású orosz besorolást a Fitch Ratings

2016-04-16 08:40:00

Megerősítette változatlan negatív kilátással Oroszország még épphogy befektetési ajánlású, "BBB mínusz" szintű hosszú távú államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings.

    A nemzetközi hitelminősítő a döntéshez fűzött, péntek este Londonban ismertetett elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy az utóbbi tizenkét hónapban enyhültek az orosz gazdaságot terhelő külső kockázatok.
    A Fitch Ratings szerint csökkentek azok a félelmek is, hogy a devizatartalékok nagyarányú megcsapolására lesz szükség a tőkekiáramlás és a jelentős adósságkötelezettség-lejáratok fedezéséhez. 
    A külső fizetési pozíció erőteljes átegyensúlyozódása - amelynek részeként az orosz import tavaly 35 százalékkal zuhant -, valamint a rubel reálárfolyamának meredek leértékelődése révén a folyó fizetési mérleg egyenlegének többlete elegendőnek bizonyult a tőkemérlegben kialakult deficit finanszírozásához - hangsúlyozta pénteki elemzésében a hitelminősítő.
    A Fitch előrejelzése szerint a folyómérlegtöbblet az idén is elég lesz a cég által 40 milliárd dollárra becsült tőkekiáramlás fedezésére, és ez lehetővé teszi, hogy a devizatartalékok a tizenkét havi folyó külső fizetési kötelezettségeknél magasabb szinten maradjanak. Ez meghaladja a "BBB" kategóriás szuverén adósok mediánértékét, amely 5,6 hónap.
    A Fitch Ratings londoni elemzőinek előrejelzése szerint ugyanakkor a szövetségi szintű orosz államháztartási hiány az idén a hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékára duzzad a tavalyi 2,4 százalékról, jóllehet a kormányzati cél 3 százalék. A hitelminősítő közölte: a hivatalosnál rosszabb deficit-előrejelzését 35 dolláros idei átlagos olajárprognózisára alapozza, szemben az orosz kormány 40 dolláros hordónkénti átlagot valószínűsítő várakozásával.
    A cég szerint mindazonáltal a külső fizetési pozíció gyors átegyensúlyozódása hozzájárult az orosz gazdaság még nagyobb visszaesésének megakadályozásához. A hazai össztermék tavaly 3,7 százalékkal csökkent, 2009-ben viszont - az olajárak előző összeomlásának időszakában - 7,8 százalékkal zuhant az orosz GDP-érték - hangsúlyozza pénteki elemzésében a hitelminősítő.
    A Fitch Ratings előrejelzése szerint azonban az orosz gazdaság bruttó teljesítménye az idén további 1,5 százalékkal csökken, és a középtávú növekedési potenciál sem éri el a 2 százalékot, jóllehet a "BBB" besorolási kategóriájú szuverén adósok mediánértéke 3,3 százalék.
    A cég valószínűtlennek tartja, hogy az orosz hatóságoknak sikerülne érdemi szerkezeti reformokat végrehajtaniuk, és azt is, hogy az orosz gazdaságba jelentősebb befektetések érkeznének.
    Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja befektetési ajánlású államadós-kategóriában. A Standard & Poor's tavaly januárban, a Moody's Investors Service tavaly februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a spekulatív - vagyis befektetésre már nem ajánlott - sávba.
    Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából - a Fitch Ratings besorolása ellenére - Oroszország nem tartozik a befektetési ajánlású szuverén adósok közé. Az alapkezelők számára ugyanis általában két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem. Mindemellett sok befektetési alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfoliókban, és ez szűkíti az orosz szuverén befektetési eszközök potenciális külső vásárlóinak körét.
    A Moody's ráadásul a múlt hónapban további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette Oroszország "Ba1" szintű államkötvény-besorolását az olajpiaci árzuhanásból eredő szerkezeti sokkhatásokra hivatkozva.
    A felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött indoklásában a Moody's közölte, hogy előrejelzése szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagárfolyama az idén mindössze 33 dollár, jövőre 38 dollár lesz, és 2019-ig is csak 48 dollárra emelkedik.
    A cég ebben a környezetben a következő négy évre összesen is alig 0,4 százalékos reálnövekedést vár az orosz gazdaságban.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó