Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mintegy négyszáz kiló kábítószert foglaltak le Bécsben

2016-04-15 13:12:18

 

Mintegy négyszáz kiló katot, egzotikus kábítószerfajtát foglaltak le Bécsben, az illegális szert Afrikából Budapesten át szállították az osztrák fővárosba, és onnan vitték volna tovább más országokba - közölte pénteken az osztrák rendőrség.

    A bécsi akcióban egy nemzetközi droghálózatot számoltak fel, és három szomáliai származású embert őrizetbe vettek. Az elkövetők a szert Etiópiából és Kenyából hozták, Budapesten keresztül juttatták Bécsbe, ahonnan Svédországba, Norvégiába, Dániába és az Egyesült Államokba vitték volna.
    Az illegális szert egy bérelt raktárhelyiségben tárolták, Bécs Ottakring nevű negyedében csomagolták, és heti többször külföldi címekre juttatták el. A rendőrség közlése szerint a küldeményekre azt írták, hogy hennafestéket tartalmaznak.
    A három büntetett előéletű, harminc év körüli elkövetőt azzal is gyanúsítják, hogy 752 kilogramm katlevéllel kereskedtek. Az osztrák rendőrség a magyar hatóságokkal együtt dolgozik az ügy felderítésén.
    A Jemenben és Etiópiában őshonos kat (abesszin tea) leveleiben lévő vegyület az amfetaminhoz hasonló hatást vált ki a fogyasztóban. A kat a Közel-Keleten és Ázsiában is népszerű, a növény leveleit rágják, illetve elszívják.