Gedeon napja van. | 2024.03.28

Peking: nem volt bölcs dolog Phenjan újabb rakétakísérlete

2016-04-15 14:15:00

 

Peking szerint nem volt bölcs dolog a ballisztikus rakéta kilövésével való újabb észak-koreai kísérletezés - derült ki a Hszinhua kínai állami hírügynökség pénteki kommentárjából.

    Függetlenül attól, hogy a kilövés sikertelen volt, a lépést meggondolatlannak tartja az írás, amely szerint az ész nélküli kardcsörtetés sehova sem vezet.
    Kim Ir Szen néhai észak-koreai vezető halálának évfordulójára időzítve egy BM-25 típusú, más néven Muszudan nevű fegyvert lőttek ki pénteken, amelynek hatótávolsága elvben 3000 kilométer, vagyis képes elérni az Egyesült Államokhoz tartozó csendes-óceáni Guam területét.
    Phenjanban ugyan nem erősítették meg a kilövést, de minden jel szerint ez volt a legutóbbi azon lépések sorában, amelyekkel az észak-koreai vezetés elszánt ellenállását akarta kifejezni a szomszédságában folytatott amerikai-dél-koreai hadgyakorlattal és az országot sújtó múlt havi ENSZ BT-szankciókkal szemben - véli a Hszinhua.
    Az atomkísérletet és rakétakísérleteket a kommentár ellenséges megnyilvánulásoknak tartja, amelyek révén meghiúsulni látszik a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó globális szándék.
    A "kitartó erőfitogtatás" kontraproduktív - állapítja meg kommentárjában a Hszinhua, amely szerint ezekkel a "provokációkkal" Phenjan kifejezetten az Egyesült Államok és Japán kezére játszott, mert ezek az országok régóta keresnek ürügyet arra, hogy növeljék katonai jelenlétüket Északkelet-Ázsiában. Ezzel azonban nemcsak Észak-Korea biztonságát fenyegetnék, de a regionális stratégiai egyensúlyt is felborítanák - véli a Hszinhua. A hírügynökség szerint Phenjan emellett saját hitelét ásta alá azzal, hogy miközben Washingtont és Szöult vádolta a párbeszéd légkörének megmérgezésével, "szemet-szemért" válaszreakcióval csak ártott a helyzetnek.
    A cikkíró úgy véli, mindezek tetejébe az erőfitogtatás a provokációk és szankciók ördögi körét eredményezi, amelyből - hangsúlyozza - nem jelentenek kiutat az atomfegyverek. Phenjan nem hogy nem lenne általuk biztonságosabb, de költséges katonai törekvéseivel tovább fojtogatná gazdaságát.
    Az írás szerint az egyetlen "életképes megoldás", ha minden érdekelt fél ismét bekapcsolódik a Peking által kitartóan szorgalmazott hatoldalú tárgyalásokba, és a nukleáris leszerelés mellett a koreai fegyverszüneti megállapodást felváltja a békeszerződés. Ez volna minden érintett érdeke, így az Egyesült Államoké és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságé (KNDK) is - állapítja meg a Hszinhua.