Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mol-INA-ügy - Ivo Sanader Londonban tesz tanúvallomást a vitás Mol-INA-ügyben

2016-04-15 12:45:00

 

Ivo Sanader volt horvát kormányfő két ügyvédjével Londonba utazott, hogy tanúvallomást tegyen a horvát kormány által a Mol-INA-ügyben indított nemzetközi döntőbírósági eljárásban - jelentették címoldalukon a horvát lapok pénteken.

    A Mol 2013 végén kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárást a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), mert szerinte a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. A horvát kormány válaszul 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt Mol-befektetések a horvát olajfinomítókba és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.
    Horvátországban bírósági eljárás folyik Ivo Sanader és a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen is. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat, leszögezve, hogy soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, és nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért sem.
    Ivo Sanader londoni útjával kapcsolatban kijelentette a horvát közszolgálati televíziónak, hogy ő nem a Mol tanúja a döntőbírósági eljárásban, hanem az igazságé.
    Elmondása szerint a bíró hívta fel, hogy tegyen tanúvallomást abban a perben, amelyet a korábbi, Zoran Milanovic vezette horvát szociáldemokrata kormány indított a Mol ellen, és amelyben őt korrupcióval és kenőpénz elfogadásával vádolják. "Ez nem igaz, és horvát bíróságon ezt nem bizonyították be" - hangsúlyozta.
    Sanader elmondta: a horvát kormány még az előtt indított nemzetközi döntőbírósági eljárást, hogy a horvát bíróság jogerős ítéletet hozott volna ügyében, amivel pedig szerinte nyomást próbáltak gyakorolni a horvát legfelsőbb bíróságra.
    A volt kormányfő a televíziónak adott nyilatkozatában kategorikusan tagadta, hogy kenőpénzt kapott volna.
    "Ezt állítom ma, ezt állítottam tegnap, és ezt fogom állítani holnap is" - hangsúlyozta.
    A Jutarnji List című horvát napilap értesülése szerint őszre várható döntés a londoni eljárásban.
    Szakértők szerint három kimenetele lehet az ügynek. Amennyiben a horvát kormány megnyeri a pert, az hatással lesz a Mol által indított választottbírósági eljárásra is, és a magyar olajvállalat követelései alaptalanná válnak a horvát kormánnyal szemben. Ha a Mol nyer, Horvátország nehéz helyzetbe kerülhet a Mol által a horvát kormánnyal szemben indított washingtoni eljárásban. Harmadik lehetőség, hogy még a döntés megszületése előtt a két fél megegyezik egymással, és visszavonja a döntőbírósági eljárásokat. Utóbbinak a legkisebb a lehetősége, miután Tihomir Oreskovic horvát kormányfő nemrég kijelentette: Horvátország megvárja a választottbíróság döntését, és utána folytatja a tárgyalásokat a Mollal.