Gedeon napja van. | 2024.03.28

A német szociáldemokraták bezáratnák az "offshore-ozó" bankokat

2016-04-13 16:01:08

 Németországban a jobbközép CDU/CSU pártszövetséggel együtt kormányzó szociáldemokraták (SPD) elégedetlenek a CDU-s vezetésű pénzügyminisztérium adókerülés és pénzmosás elleni akciótervével, és szigorú nemzeti szintű intézkedéseket sürgetnek, egyebek között a működési engedély megvonását az adózást offshore cégek révén vagy más módon elkerülő ügyfelekkel együttműködő bankoktól.

    Szerdai német lapjelentések szerint az SPD húszpontos tervvel reagál Wolfgang Schäuble CDU-s pénzügyminiszter tízpontos tervére, amelyet a tárca a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda körül kirobbant offshore-botrány nyomán készített elő. Az SPD szerint a pénzügyminisztérium javaslataihoz képest sokkal több nemzeti szintű intézkedést kell tenni, egyebek között felső értékhatárt kell bevezetni a készpénzfizetés korlátozására, növelni kell a tartományi adóhivatalokban dolgozó ellenőrök létszámát és egységesíteni kell az adóbehajtás szabályait, és akár a működési engedély bevonásáig terjedő büntetéssel kell sújtani az adóelkerülésben, pénzmosásban közreműködő bankokat.
    A CDU részéről ugyan jelezték, hogy a két terv között sok a közös elem, a koalíciós pártok így hamar megállapodhatnak, a tárca azonban visszafogottan reagált. Elsősorban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretében érdemes fokozni az erőfeszítéseket - emelte ki szerdán Berlinben Martin Jäger, a pénzügyminisztérium szóvivője, utalva a pénzügyi információk automatikus cseréjéről szóló nemzetközi egyezményre, amelyet a német fővárosban fogadtak el 2014-ben. Hozzátette, hogy a legszélesebb nemzetközi együttműködés után az európai uniós szint következik, és csak ezután jön a nemzeti szintű intézkedések köre.
    A bankok működési engedélyének bevonására már most is van lehetőség, ezt "nem kell újra feltalálni" - jegyezte meg Martin Jäger a kormányszóvivői tájékoztatón. Kiemelte, hogy ezzel az eszközzel érdemes megfontoltan bánni, mert egy bank bezárása sokrétű következményekkel jár.
    A Mossack Fonseca kiszivárgott iratanyaga alapján legkevesebb 28 német bank lehet érintett a botrányban, köztük a BayernLB bajor tartományi bank. A Süddeutsche Zeitung című müncheni lap - amely megszerezte a több mint 214 ezer offshore cégről szóló dokumentumokat - szerdai számában külön foglalkozott a legrégibb német magánbank, az 1590-ben alapított Berenberg néhány ügyével. A többi között egy e-mailből idézve azt írták, hogy a Mossack Fonseca melegen ajánlotta ügyfelei figyelmébe a Berenberget mint "kiváló hírű tradicionális német bankot". A társaság 2015-ben megszüntette az együttműködést a panamai ügyvédi irodával. Hans-Walter Peters, a Berenberg vezetője a lapnak elmondta, hogy egyes ügyfelekkel is megszakították a kapcsolatot.