Ervin napja van. | 2024.04.26

Svájc stratégia partnere Magyarországnak

2016-04-13 12:15:27

 Magyarország számára nagyon fontos stratégiai partnerként jellemezte Svájcot Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután szerdán a Parlamentben fogadta a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Christa Markwaldert, a Svájci Nemzetgyűlés elnökét.

    A megbeszélés után a magyar házelnök újságíróknak azt hangsúlyozta: Svájc - dacára annak, hogy nem tagja az Európai Uniónak - Magyarország számára egy nagyon fontos stratégiai partner mind a kereskedelmi kapcsolatokban, mint a befektetéseket tekintve, és a politikai kapcsolatok terén sem "semleges".
     Kövér László pragmatikus és kompromisszumos megoldást szorgalmazott azzal kapcsolatban, hogy egy népszavazás a svájci kormány számára kötelezővé tette a bevándorlás korlátozásáról szóló törvény beterjesztését a svájci parlament elé, ez azonban szembemegy az európai uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó alapelvvel.
    Hangsúlyozta: szeretnék, ha nem csorbulna a munkavállaláshoz, illetve a szabad mozgáshoz való szabadsága annak a mintegy 20 ezer magyar állampolgárnak, akik Svájcban dolgoznak.
    Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy olyan ország esetében, ahol a 20-25 százalékot is eléri a bevándorló gyökerű népesség aránya, érthető, hogy még az európai kultúrából érkező bevándorlók integrálása is komoly feladat, és "különböző érzékenységeket vet fel" a tősgyökeres svájci lakosság számára. Kövér László szerint ezért kölcsönös empátiát igénylő tárgyalássorozatra van szükség a brüsszeli bizottság és Svájc között. Magyarország abban érdekelt, hogy olyan megállapodással zárják le a vitát, amely továbbra is a lehetővé teszi, hogy Svájc építő módon részese legyen az európai gazdasági és kulturális közösségnek - jelentette ki a házelnök, aki szerint Svájcra Magyarországnak és a Európai Uniónak is szüksége van, és ezt fordítva is igaz.
    Christa Markwalder arról számolt be, hogy Magyarország és Svájc között a gazdasági kapcsolatok növekedőben vannak, sok svájci cég dolgozik itt, így a kétoldalú kapcsolatok témájában szó esett a gazdasági együttműködés feltételeinek javításáról, az uniós kihívások témájában pedig migrációs kérdésekről is.        
    A Svájci Nemzetgyűlés elnöke kiemelte: 1956-ban Svájc mintegy 20 ezer magyar menekültet fogadott be, akik most is ott élnek, így szó volt a megbeszélésen a magyar gyökerű svájci fiatalok magyarországi egyetemi tanulmányainak lehetőségéről is.
    Hangsúlyozta: Svájc a schengeni övezetnek tagja, de az Európai Uniónak nem, ennek ellenére szerepet vállalt az EU bővítése során, anyagilag támogatta a csatlakozó országokat, így Magyarországot is.
    Kövér László hozzátette: a delegáció csütörtökön egy ilyen Svájc által támogatott projektet - katasztrófavédelmi mozgó labort - tekint meg, illetve találkozik a Magyarországon mintegy 40 ezer embernek munkát adó svájci vállalatok képviselőivel.
    A delegáció kedden Keszthelyen a Balaton és a Genfi-tó közötti regionális partnerség tapasztalatairól tájékozódott.