Auguszta napja van. | 2024.03.29

Balog: százmilliárdos nagyságrendű pluszforrás jut oktatásra, egészségügyre a költségvetésben

2016-04-13 12:12:26

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint a 2017-es költségvetésben százmilliárdos nagyságrendű forrásbevonás lesz az egészségügyben és az oktatásban 2016-hoz képest.

    A tárca vezetője az MTI-nek szerdán ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta a Költségvetési Tanácshoz a jövő évi büdzsé tervezetét.
    Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés olyan többletet eredményez, amelyből most pluszforrást tudnak bevonni. Ennek egy része adócsökkentés formájában jelenik meg, egyebek mellett a legfontosabb élelmiszerek - a baromfi, a tojás és a tej -, valamint az internetszolgáltatás áfáját csökkentik.
    Az oktatásban folytatódik a béremelés, és az egészségügyben is többlépcsős béremelési program lesz, erről az érintettekkel egyeztetéseket kezdenek, amelynek témája az ütemezés és a mérték lesz - közölte a miniszter.
    Az egyéb kiadásokról, például a kórház-konszolidációra, az oktatási intézmények állami fenntartására szánt pontos összegekről is az Emmi államtitkárságai egyeztetnek - tette hozzá.
    Balog Zoltán elmondta, a szociális területen és a kultúrában is terveznek béremelést.
    A miniszter hangsúlyozta, ez a költségvetés az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz, "mindenki léphet egyet előre".