Gedeon napja van. | 2024.03.28

Online foglalási rendszeren keresztül nyújtott szálláshely-szolgáltatás adózása

2016-04-12 18:27:39

Adóalanynak minősülnek azok a magánszemélyek, akik online foglalási rendszeren - például az Airbnb-n - keresztül egy vagy több szobát vagy akár egy teljes ingatlant szálláshelyként adnak bérbe, így adószám kiváltására kötelesek, és számlakibocsátási kötelezettség is terheli őket - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétett tájékoztatóban. 

    A hivatal ismerteti: a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az áfatörvény alkalmazásában ingatlan-bérbeadásnak minősül. Az ingatlan-bérbeadás főszabályként adómentes szolgáltatás, azonban az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására, azaz a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásra az adómentesség nem terjed ki. A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az áfa rendszerében adóköteles tevékenységnek minősül, a kedvezményes, 18 százalékos adókulcs alá tartozik. Az adóalany az alanyi adómentességet is választhatja, ha a törvényi feltételek fennállnak, ez esetben a szolgáltatás után nem kell áfát fizetnie. 
    A tevékenység személyi jövedelemadózása során a - nem egyéni vállalkozóként adózni kívánó - magánszemély kétféle módon állapíthatja meg adókötelezettségét: az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint (a tételes költségelszámolást, vagy a 10 százalékos költséghányad módszerével megállapított jövedelemszámítási szabályokat alkalmazva) vagy a tételes átalányadózást választva. 
    Az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint meghatározott jövedelmet 15 százalékos személyi jövedelemadó, valamint 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli. 
    A tételes átalányadózás csak akkor választható, ha a fizető-vendéglátó magánszemély a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő egy lakásban vagy üdülőházban folytatja. A személyi jövedelemadózás szempontjából fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az lehet, aki - nem egyéni vállalkozóként - egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra. A tételes átalányadó éves összege szobánként 32 ezer forint, ezen felül a tételes adó 20 százalékának megfelelő összegű egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell. 
    Az adóhatóság Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást online foglalási rendszeren keresztül nyújtó adóalanyok adózására vonatkozó legfontosabb tudnivalók címmel tájékoztatót tett közzé honlapján, amelyből részletesen is meg lehet ismerni a tevékenység alapvető adózási szabályait.