Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tajvan nem kíván az AIIB tagja lenni

2016-04-12 17:30:00

 

Tajvan nem kíván tagja lenni a pekingi kezdeményezéssel alapított Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banknak (AIIB), mivel a feltételek teljesítésével a sziget elvesztené méltóságát és az egyenlőség elve is sérülne.

 

    A tajvani pénzügyminiszter, Csang Seng-ford azt követően beszélt erről újságírók előtt kedden, hogy az AIIB elnöke egy múlt heti hongkongi fórumon kijelentette: Tajvannak - csatlakozása esetén - a "hongkongi modellt" kellene követnie, vagyis kérvényét a pekingi pénzügyminisztériumhoz szükséges benyújtania.
    Ilyen feltételek között Tajvan nem csatlakozik az AIIB-hez, ez a modell elfogadhatatlan - mondta Csang. Hozzátette ugyanakkor, hogy ő a jelenleg hivatalban lévő kormányzatot képviseli, az majd kiderül, hogy a májusban beiktatásra kerülő Caj Jing-ven elnöksége idején lesz-e változás ebben.
    Tajvan tavaly az utolsó pillanatban, nem sokkal az április elsejei határidő lejárata előtt fejezte ki írásban, hogy "Kínai Tajpej" elnevezéssel alapító tagja kíván lenni az AIIB-nek. A nemzetközi gyakorlatban ez a név a megoldás annak elkerülésére, hogy Tajvan ne "tűnjön fel" önálló államként. Peking azonban ezúttal elutasította e változatot, de nem zárkózott el attól, hogy más megoldást találjanak. 
    A Kínai Népköztársaság az "egy Kína" elv szellemében vétót emel minden olyan alkalommal, amikor Tajvan (amelyet az ország részének tekint) olyan nemzetközi szervezetekbe kíván bebocsátást nyerni, amelyeknek szuverén országok a tagjai.
    Az AIIB létrehozását 2013 októberében javasolta Hszi Csin-ping kínai államelnök. A bank alapító okiratát tavaly június végén írták alá Pekingben. Az 57 alapító tag között 37 régióbeli (ázsiai, csendes-óceáni) és 20 régión kívüli ország található, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország. Az Egyesült Államok és Japán távol tartotta magát a kezdeményezéstől. A bank tényleges működése központjának ünnepélyes megnyitásával, az idén januárban vette kezdetét.
    A multilaterális intézményt a szakmai közvélemény a nyugati dominanciájú Világbank és az Ázsiai Fejlesztési Bank (ÁFB) versenytársának tekinti, amelynek elsőrendű célja az ázsiai kontinens jelentős infrastrukturális lemaradásának enyhítése, a környezeti szempontokat is figyelembe vevő beruházások finanszírozása.