Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁLLAMI GONDOSKODÁSBAN ÉLŐ GYERMEKEK VESZNEK RÉSZT A DANONE FOCIKUPÁJÁN

2016-04-12 08:30:49

Nevelőszülőknél és gyermekotthonokban élő, 10-12 éves gyermekek vehetnek részt idén a világ legnagyobb, gyerekeknek szóló futball tornája, a Danone Focikupa a Gyermekekért hazai fordulóiban. A vállalat társadalmi támogató programja keretében, az MLSZ és az Egészséges Életmódért Sportalapítvány támogatásával Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen, valamint Budapesten szervez előválogatókat az állami gondoskodásban élő gyerekek számára. A győztesek a kupa budapesti döntőjén mérkőzhetnek meg kortársaikkal a hazai elsőségért, a nyertes csapat pedig a párizsi világdöntőn képviselheti majd Magyarországot, ahol a nemzetközi fővédnökkel, Zinedine Zidane-nal is találkozhatnak. Az egészséges életmódra történő nevelés mellett a kupa célja, hogy ösztönözze az állami gondoskodásban élő gyermekeket céljaik elérésére, a focipályán és azon kívül egyaránt. A focikupa hazai nagykövete Szántó Dávid, a programot elvi támogatásban részesítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége jóvoltából pedig a rendezvényeken résztvevő gyermekek és szurkolóik az egészséges táplálkozás alapelveivel is megismerkedhetnek.


Focikupa a gyermekekért
Ma Magyarországon közel 200.000 gyermek él veszélyeztetett körülmények között, közülük 22.833-an állami gondoskodásban: 14.519 gyermek nevelőszülőknél, 8.314 fő pedig gyermekotthonokban. A gyerekek negyede (24%) 6-11 év közötti, akiket a 2014-től életbe lépett rendelet szerint elsősorban nevelőszülőknél helyeznek el.

Tegyünk Együtt a Gyermekekért (TEGY) társadalmi támogató programja révén a Danone Magyarország Kft. 18 éve segíti az egészségi vagy szociális helyzetüknél fogva hátrányos helyzetben lévő gyermekeket. Idén e program keretein belül rendezi meg a vállalat a Danone Focikupa a Gyermekekért rendezvénysorozatot, amelyre állami gondoskodásban élő 10-12 éves gyerekeket hívott meg Magyarországon. Az MLSZ Grassroots programjának támogatásával, az Egészséges Életmódért Sportalapítvány szakmai közreműködésével megvalósuló kupa részeként Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen, valamint Budapesten szerveznek előválogató mérkőzéseket az állami gondoskodásban vagy nevelőszülőknél élő fiatal sportolókból álló gyerekcsapatoknak. A hat városban zajló előválogató győztesei júniusban, az Európa-bajnokság első csoportmérkőzéseivel egy időben, Budapesten mérkőznek meg egymással.

 

 

Jöjjön el és szurkoljon a gyerekeknek!

A mérkőzések bárki számára szabadon látogathatók, a szurkolók számára külön programmal is készülnek a szervezők. Az MDOSZ, a program stratégiai partnere segítségével a látogatók megismerkedhetnek az egészséges táplálkozás alapelveivel, részt vehetnek testtömegindex mérésen, a gyerekek számára pedig egészséges joghurtokért zajló, játékos kvízt és sportfoglalkozásokat biztosítanak. Az első rendezvényt április 16-án, Debrecenben tartják.



„A Danone, mint mindenütt a világon, Magyarországon is felelős vállalatként működik. TEGY programunk révén már 18 éve segítjük a magyar gyerekek egészségének és kiegyensúlyozott életmódjának megőrzését. Társadalmi küldetésünkkel összhangban focikupánkkal idén állami gondoskodásban élő 10-12 éveseket segítünk abban, hogy a sporton keresztül megvalósítsák álmaikat, akár azt, hogy Magyarországot képviseljék egy világkupán"
 – mondta Várkonyi Beáta, a Danone Magyarország Kft. külkapcsolati igazgatója.

Zidane és Szántó Dávid, a program nagykövetei

A Danone Focikupa a Gyermekekért, a világ legnagyobb, gyerekeknek szóló futball tornája, amelyet 15 éve rendez meg rendszeresen a vállalatcsoport, eddig világszerte mintegy 2,5 millió gyermek vett részt rajta. A Focikupa nemzetközi fővédnöke Zinédine Zidane, Magyarországon pedig Szántó Dávid sportriporter és műsorvezető vállalta az országos nagyköveti tisztséget.

 

„Háromgyermekes édesapaként különösen fontosnak tartom a hátrányos helyzetben élő gyerekek támogatását, a sport pedig valóban egy olyan terület, ahol kiegyenlítődhetnek az esélyek, és ezek a fiatalok is megmutathatják tehetségüket és akaraterejüket. Nagyon jó ötletnek tartom a kezdeményezést és örömmel állok a program mellé" – mondta Szántó Dávid.

Szántó Dávid fiával

Az idei program döntőjét Párizsban rendezik meg, ezt megelőzősen 32 országban szerveznek helyi mérkőzéseket 10-12 évesekből álló labdarúgó csapatok részvételével. A helyi csoportmérkőzések és döntők április és június között zajlanak, minden országból egy csapat képviselheti hazáját a világkupán.

 

A kupa mottója: „Higgy az álmaidban!"

A rendezvénysorozatot az MLSZ Grassroots programja támogatja, szakmai együttműködő partnerként pedig az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány szervezi a mérkőzéseket.

 

„A foci sportágként átszövi a gyerekek hétköznapjait és mi is nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél több figyelmet fordítsunk a nem professzionális ifjúsági labdarúgás támogatására. A Grassroots program fontos területe a fogyatékossággal és hátrányos helyzetben élők labdarúgásának támogatása, többek között külön szociális programot működtetünk gyermekotthonokban élők, tanulásban akadályozottak és értelmileg akadályozottak számára is" – mondta Petrika Ibolya, az MLSZ Grassroots programjának koordinátora. „A Danone kupa révén is országosan fel tudjuk hívni a figyelmet az állami gondoskodásban élő gyerekekre és a labdarúgás szerepére az egészséges életmódban" – tette hozzá.

 

„A Danone Focikupa a Gyermekekért előválogatóira öt nagyvárosban szervezünk csapatokat. Nagyon izgalmas programról van szó, a gyerekek is lelkesen készülnek a megmérettetésre, mi pedig büszkék vagyunk rá, hogy megszervezhetünk egy ilyen nagyszabású, országos bajnokságot az állami gondoskodásban élő gyerekek számára" – mondta Radics Kálmán, az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány elnöke, akik 18 éve folyamatosan szerveznek labdarúgó mérkőzéseket és tornákat a gyermekotthonokban élő gyerekek számára.

 Danone kupa trófea

A TEGY program részeként megszervezett Danone Focikupa a Gyermekekért rendezvénysorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság is elvi támogatásban részesítette.