Auguszta napja van. | 2024.03.29

Peter Lau: nagyrészt magyar dolgozóira alapozva indított startup vállalkozást a GE

2016-04-11 17:35:00

 Startup vállalkozást indított a General Electric (GE) a LED-gyártásra és az azzal összekapcsolható energiahatékonysági fejlesztésekre koncentrálva, a Current nevű új cég európai és közel-keleti működése nagyobb részt a magyarországi alkalmazottakra alapoz - közölte a társaság élére januárban kinevezett, az európai és közel-keleti területért felelős vezérigazgató az MTI-nek adott exkluzív interjúban.

    Peter Lau hétfőn Nagykanizsán, a GE fényforrásgyárában tett látogatása alkalmából beszélt arról, hogy a Current a LED-gyártással, a napenergia-felhasználással, az energiatárolással és az elektromosjármű-fejlesztéssel világszerte foglalkozó üzletágait fogja össze. Az új cég célja, hogy ügyfeleiknek - mint például a Hilton szállodaláncnak vagy az Egyesült Államokban kórházakat, illetve plázákat tömörítő társaságok számára - olyan energiahatékonyságot növelő megoldásokat kínáljanak, amelyekkel 10-20 százalékos energia-megtakarítást érhetnek el.
    Arra a kérdésre, hogy egy 120 éve létező globális cég miért indít startup vállalkozást, a vezérigazgató kifejtette: a GE keretein belül a Current elsősorban az ügyfelek igényeire alapozva, velük szorosan együttműködve, egyszerűbb és gyorsabb ügymenetben, továbbá egy nagy szervezethez képest jóval kevésbé bürokratikus szervezeti rendszer előnyeit kihasználva működik.
    A Current ugyanakkor élvezheti a GE pénzügyi és szakmai támogatását, illetve hátterét. Emellett a cég az ügyfeleinek nyújtott szolgáltatásainál az ipari internetre épülő, a GE által életre hívott, nyílt forráskodú Predix szoftverplatform adataira is építhet.
    "A LED az első lépés a cégekkel folytatott együttműködésben", amelyen keresztül további energiahatékonysági megoldásokat tudnak számukra kínálni, például a világítótestekbe integrált és az internettel összekötött érzékelők segítségével. A dolgok internetét (IOT) és a felhőszolgáltatásokat felhasználva szoftveres elemzésekkel képesek az érzékelők által biztosított információkat felhasználni. Egy üzletlánc például pontos adatokat kaphat arról, hogy adott polcsoroknál melyik terméknél mennyit időzik a vásárló, így nemcsak a megvilágítás időtartamát vagy fényerejét tudják vezérelni, de a vásárlásokon kívül már a vevők érdeklődését is elemezni tudják - fogalmazott Peter Lau.
    Arra a felvetésre, hogy a GE gyártóból egyre inkább fejlesztő, szolgáltató céggé kezd-e átalakulni, a vezérigazgató megerősítette: a GE 2020-ra globálisan az első 10, szoftvermegoldásokkal foglalkozó digitális cég közé kíván tartozni. A következő négy évben a LED - amely már nem klasszikus fényforrás, hanem elektronikai termék informatikával összekapcsolva - elterjedtségében el fogja érni a világon a 80 százalékot.
    Ez a digitális átalakulás azzal is jár, hogy a házon belül meglévő tudás mellett egyre nő a GE igénye a szoftveres szakemberek iránt, hiszen ezen a területen egyre nagyobb az igény integrált megoldásokra. A piaci szegmens jelentőségét mutatja, hogy a GE jelenleg közel 120 milliárd dolláros éves árbevételéből ma 1,5 milliárd dollár származik a Current tevékenységi területéről, 2020-ra pedig már 5 milliárd dolláros bevételt terveznek.
    Peter Lau arra a kérdésre, hogy mindez hogyan érinti a GE magyarországi működését, azt válaszolta: a londoni kereskedelmi központú európai és közel-keleti területen mintegy 700 dolgozót tömörít a társaság, de ennek nagyobb része, mintegy 500 ember Magyarországon tevékenykedik. Nagykanizsán van az üzletág LED-gyára, a magyarországi üzemekben folyik a termékfejlesztés, és innen irányítják az értékesítés háttérmunkáját is - válaszolta az európai és közel-keleti régióért felelős vezérigazgató az MTI-nek adott interjúban.