Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bernie Sanders bírálta az izraeli kormány palesztinokkal kapcsolatos politikáját

2016-04-11 06:09:06

 Izrael aránytalan erővel lépett fel Gázában 2014-ben és ha a palesztinokkal nem bánnak méltóságteljesen, akkor nem lesz békesség a régióban - jelentette ki Bernie Sanders vermonti demokrata szenátor, Hillary Clinton vetélytársa az elnökjelöltségért folyó küzdelemben.

    Sanders a CNN hírtelevíziónak adott interjút, a riporter csak az izraeli politikával kapcsolatos álláspontjáról kérdezte. Az interjúban úgy mutatták be, mint "az első zsidó jelölt, aki elnökjelöltségért folyó versenyben győzelmet ért el".
    A vermonti szenátor elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusról és az 2014-es gázai háborúról beszélt, s elmondta, hogy álláspontja szerint Izrael válaszlépése aránytalan volt. Az újságíró felvetésére elismerte, hogy az általa korábban említett adatok - miszerint tízezer palesztint öltek volna meg - nem voltak pontosak. Bernie Sanders kifejtette, hogy Izraelnek joga van szabadságban, függetlenségben és biztonságban élni, úgy, hogy nincs kitéve terrortámadásoknak, s ezt a jogát ő mindig is erőteljesen védelmezi majd. Majd hozzátette: "de ha nem bánunk a palesztinokkal méltósággal és tiszteletteljesen, akkor soha nem sikerül békességet teremtenünk ebben a térségben".
    A 2014-es gázai konfliktus Izrael válasza volt arra, hogy Gázából rakétákat lőttek ki dél-izraeli területek felé. Az izraeli válaszcsapásban több mint 2100 palesztint öltek meg, s a CNN szerint máig nem világos, hányan voltak köztük a civilek. Az ENSZ becslése szerint az áldozatok több mint hetven százaléka civil lakos volt.
    Az interjúban Sanders azt is hangsúlyozta, hogy ő "kiegyensúlyozottabban" ítéli meg az Izraellel és Palesztinával kapcsolatos híreket, mint a legtöbb amerikai politikus. "Akár zsidó az ember, akár nem, én szeretném remélni, hogy ebben az országban minden egyes ember látni akarja a végtelen háború nyomorúságának végét a Közel-Keleten" - emelte ki.
    A szenátor szerint az Egyesült Államoknak támogatnia kell Izraelt, de nem szabad figyelmen kívül hagynia azt sem, hogy a palesztin népnek milyen kihívásokkal kell megküzdenie. "Természetesen támogatni fogjuk Izraelt, de közben nem szabad nem tudomásul vennünk a palesztin nép gondjait Gázában: a szegénységet, a munkanélküliséget, közösségük lélekszámának megtizedelését" - fogalmazott a demokrata politikus. S hozzátette: nem lehet csak Izrael szükségletei miatt aggódni, a térségben élő valamennyi nép szükségleteire oda kell figyelni.