Gedeon napja van. | 2024.03.28

Iszlám Állam - Az Egyesült Államok B-52-es bombázókat küldött Katarba

2016-04-10 09:58:00

B-52 Stratofortress típusú stratégiai nehézbombázókat telepített szombaton Katarba az Amerikai Egyesült Államok az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc részeként.
Az 1991-es Öböl-háború óta először szállnak majd fel amerikai B52-esek a közel-keleti térségben. Utoljára harci bevetésen 2006-ban alkalmazott az Egyesült Államok B52-eseket az afganisztáni háborúban, majd 2015-ben egy jordániai, amerikai irányítású hadgyakorlaton vettek részt ilyen gépek.
    Katar az Egyesült Államok egyik szoros szövetségese a térségben. A Dohától délnyugatra fekvő al-Udeid légitámaszpont 2003 óta az amerikaiak rendelkezésére áll. Ide érkeztek a nyolc hajtóműves B-52 Stratofortress interkontinentális nehézbombázók. Chris Karns alezredes, a központi főparancsnokság szóvivője azonban biztonsági okokra hivatkozva nem közölte, hogy pontosan hány repülőt küldtek Katarba.
    Charles Brown altábornagy, a légierő központi főparancsnokságának parancsnoka ugyanakkor nyilatkozatában kiemelte: a B52-esek bevetése is jelzi az amerikai elszántságot az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Az altábornagy szerint a B52-esek képesek lesznek stratégiai támadásokra és tengeri hadműveletekre is. Nem hajtanak végre szőnyegbombázásokat, mert az amerikai erők - Brown megfogalmazásában - "minimalizálni akarják a civil áldozatok számát".