Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megnyílt a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál

2016-04-09 08:46:00

 A Budapesti Fesztiválzenekar és Julian Rachlin litván származású hegedű- és brácsaművész koncertjével nyílt meg péntek este a Müpában a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF).

    Nagy ünnep a magyar kultúrában, mikor a BTF kitárja kapuit - hangsúlyozta a rendezvénysorozat megnyitóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, kiemelve, hogy az idei fesztivál különösen színvonalas programot kínál: a visszatérő momentum, Liszt Ferenc zenei öröksége mellé ugyanis csatlakozik többek között a 135 éve született nagy zeneszerző, Bartók Béla művészete is.
    Hoppál Péter emlékeztetett: a BTF-re és a CAFe Budapest fesztiválra nyújtott évi 2 milliárd forintos állami támogatást idén a Bartók emlékévre szánt 1 milliárd forint egészíti ki.
    Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes hozzátette, a fővárosiak életének mára szerves részévé vált a fesztivál, amely valódi összművészeti rendezvénynek tekinthető: van benne többek között komolyzene, opera, dzsessz és könnyűzene, színház és táncszínház, képzőművészet; 17 napon át csaknem 150 program.
    A BTF ugyanakkor összbudapesti rendezvény is: a Bálnától az Állatkertig több mint 60 fővárosi intézmény vesz részt benne. Ilyenkor az egész városban érezhető a fesztiválhangulat, a budapestiek és az idelátogatók az utcán is számos izgalmas programmal találkozhatnak - jegyezte meg.
    Az idén induló Fel a fejjel Budapest! sorozat a főváros építészeti értékeire - első alkalommal a szecessziós homlokzatokra - hívja fel a figyelmet, a Deák17 Galéria pedig a fiatalokhoz hozza közel a kultúrát - emelt ki néhány programot a főpolgármester-helyettes.
    Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a kultúra városokat, országokat és embereket képes összekötni, a BTF szervezői pedig missziónak tekintik, hogy a következő nemzedékek is magukénak tekintsék ezt az üzenetet.
    Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy egy uniós kutatás szerint az európai polgárok negyede kifejezetten kulturális motivációval választ turisztikai célpontot. A minőségi kultúra, a budapesti kulturálisfesztivál-választék és kiemelten a BTF nagyban hozzájárult az elmúlt év jelentős turisztikai sikereihez - értékelt.
    Ramón Vargas mexikói operaénekes - aki vasárnap lép fel a fesztiválon Mozart Idomeneójában - próbáját megszakítva adott elő egy dalt a megnyitón.